Russisk revanche

For et år siden vandt Norges kvinder EM med en finalesejr over Rusland. I går i VM-finalen var rollerne byttet om.

Norges fløj Ragnhild Aamodt (tv.) forsøger sig på den russiske målmand Inna Suslina, der stod en stor finale og blandt andet bidrog til den russiske VM-titel med en redningsprocent på 42 og ved at klare tre af fem norske straffekast. Foto: Jacques Demarthon Fold sammen
Læs mere

Mon ikke den danske landstræner Jan Pytlick sidder hjemme på Sydfyn med et skævt smil på læben. For selv det danske landshold har været sat uden for det gode selskab ved VM i Frankrig, og selv om Pytlicks unge og urutinerede trup ret beset ikke ville have været i nærheden af medaljekampene ved mesterskabet, hvis holdet havde været med, så kan landstræneren konstatere, at Danmark for bare fire uger siden faktisk besejrede verdens bedste landshold.

Ved træningsturneringen Møbelringen Cup i Norge vandt Danmark nemlig 25-24 over Rusland, der i går generobrede verdensmesterskabet sikkert med en 29-24 sejr over Norge.

Nu skal man nok ikke lægge alt for meget i, at russerne ikke kunne finde topmotivationen for nogle uger siden i en testmatch mod Danmark. For når der er noget på spil, plejer Postnova, Poltoratskaya, Polenova og hvad alle stjernerne i træner Trefilovs trup nu hedder, at vise formatet.

Som i går, hvor der ikke var tvivl om, at det var verdens to bedste mandskaber, der stod over for hinanden i VM-finalen. Men hvor der heller ikke var tvivl om, at Rusland er verdens stærkeste nation lige nu.

Det var ellers tæt løb fra første fløjt i finalen. Russerne leverede det bedste angrebsspil, men Norges giftige kontrafase holdt sidste års europamestre inde i kampen.

Som halvlegen skred frem, fik russerne dog bedre og bedre styr på nordmændenes farligste våben, og derfor var Gro Hammerseng & Co. tvunget til at score målene i det etablerede angrebsspil. Her blev det tydeligt, at den russiske defensiv hører til det absolut bedste, kvindernes håndboldverden kan byde på. Og da russernes keeper Inna Suslina, der til daglig spiller i GOG, samtidig viste sig fra sin allerbedste side, begyndte de norske angribere mod slutningen af første halvleg at få det virkeligt svært.

Det stressede dem i en grad, så de begyndte at lave fejl på stribe, og det udnyttede Rusland til at bringe sig på 16-12 ved pausen.

Nu skal man aldrig afskrive et norsk landshold, og det lykkedes da også Marit Breiviks disciplinerede team at kæmpe sig tilbage i opgøret. Dels via godt forsvarsspil, dels via en stor præstation af Randers-keeperen Terese Pedersen i målet. Midtvejs i anden halvleg reducerede Norge den russiske føring til 21-20, men det var alligevel som om, russerne hele tiden var i kontrol. Og da den norske spilstyrer fra Ikast, Gro Hammerseng, måtte udgå efter et gevaldigt slag på næsen, manglede Norge alternativer, der kunne udfordre russernes forsvar.

Samtidig trådte Liudmila Postnova i karakter på den russiske venstre back, og så kunne russerne trække fra på måltavlen og lægge kursen mod øverste trin på podiet.

Bronze til Tyskland
Mens finalen på grund af Ruslands overlegenhed kom til at mangle lidt på spændingen, var der til gengæld drama for alle pengene i kampen om tredjepladsen. Der var dog ikke meget, der tydede på, at Tyskland skulle høste de første VM-medaljer siden 1997, da den tidligere Randers- og FCK-skytte Steluta Luca kort før pausen bragte Rumænien foran 17-9. Men et ændret og mere offensivt forsvar fra starten af anden halvleg slog fuldstændig rumænernes rytme i stykker, og før de fandt deres fødder igen, bankede FCK-spilleren Maren Baumbach bolden ind til 19-19.

Nu var Rumænien knækket, skulle man tro. Men nej. De trak fra igen og bragte sig foran 28-21 med blot ti minutter igen på uret. Derfor var det nærmest grotesk, at Maren Baumbach bragte sig i fokus igen, da hun blot otte sekunder før tid kunne bryde det rumænske forsvar og sikre tyskerne forlænget spilletid ved at udligne til 32-32. Var der nogen, der sagde høj moral?

I forlængelsen var Grit Jurack og venner forståeligt ovenpå, og det udnyttede holdet til at køre sejren i hus på det mål, Nadine Krause, også FCK, scorede 41 sekunder før tid. Typisk for Tysklands medvind i bronzekampen brændte tyskeren først et straffekast ved at skyde på stolpen, men riposten røg lige ud i poterne på hende igen, og i andet forsøg scorede hun sikkert.