Russisk antidopingchef forventer udelukkelse i fire år

Rusada-chef Yuri Ganus forventer, at en indstilling til Wada om fire års karantæne bliver fulgt.

Udmeldingen kommer, efter at det mandag aften kom frem, at et udvalg under Wada har anbefalet fire års karantæne til Rusland, fordi landet i mange år har set stort på antidopingreglerne og fortsætter med at gøre det. Fold sammen
Læs mere
Foto: IREK DOROZANSKI

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) vil udelukke Rusland som nation fra alle større sportsbegivenheder i fire år.

Det forventer chefen for Ruslands Antidopingagentur (Rusada), Yuri Ganus.

»Det er virkeligheden«, siger Ganus til nyhedsbureauet AFP.

Udmeldingen kommer, efter at det mandag aften kom frem, at et udvalg under Wada har anbefalet fire års karantæne til Rusland, fordi landet i mange år har set stort på antidopingreglerne og fortsætter med at gøre det.

»Vi er på vej ind i en ny fase af Ruslands dybe dopingkrise i de næste fire år,« siger Rusada-chefen.

»Fire år er lang tid. Det er to gange OL,« konstaterer han.

Ganus refererer til næste års sommer-OL i Tokyo, mens der to år senere venter et vinter-OL i Beijing. Her vil Rusland efter alt at dømme være udelukket som land, hvis Wadas udelukkelse bliver en realitet.

I stedet vil russiske atleter - ligesom ved vinter-OL i sydkoreanske Pyeongchang - skulle stille op under neutralt flag.

Rusland vil dog have mulighed for at appellere en eventuel afgørelse til Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Rusland har været i søgelyset, fordi man mistænkte landets antidopingagentur for at fuske med atleternes prøveresultater.

Wada bad om at få disse udleveret og fik det også i januar i år. Men i september kom det frem, at russerne havde manipuleret med disse data, og derfor står landet nu til en historisk hård straf.

9. december skal Wadas bestyrelse træffe en endelig afgørelse om Rusland på et møde i Paris.

/ritzau/