Russisk antidopingchef føler sig som gidsel i skandalesag

Yuri Ganus slår fast, at det ikke er Rusada, der er skurken i skandalen om manipulerede dopingdata.

Yuri Ganus anklager myndighederne i Moskva for at svindle med data fra berygtet dopinglaboratorie. Maxim Shemetov/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den russiske antidopingchef Yuri Ganus langer ud efter myndighederne i Moskva, som han anklager for at stå bag svindel med det materiale, russerne har overleveret til Den Internationale Antidopingorganisation (Wada).

På Wadas kongres i polske Katowice siger Ganus, at den russiske antidopingenhed, Rusada, som han står i spidsen for, er blevet taget som gidsel i den seneste dopingskandale.

I januar indvilgede Rusland efter lang tids tovtrækning endelig i at sende testdata fra det berygtede laboratorie i Moskva, der angiveligt har været centrum for organiseret statsdoping af russiske idrætsudøvere.

Men Wada kunne hurtigt konstatere, at der var manipuleret med nogle af de tilsendte data. En uafhængig kommission overvejer nu, om Rusada endnu engang skal udelukkes fra det internationale samarbejde i Wada.

Den russiske antidopingchef forsikrer dog, at Rusada ikke står bag snyderiet.

»Rusada har intet at gøre med databasen og overførslen til Wada, siger Yuri Ganus, der fastslår, at organisationen er offer for »kræfter uden for Rusada«,« siger han ifølge nyhedsbureauet AFP til Wadas delegerede.

Han opfordrer Wada til at tænke sig godt om, før man bestemmer sig for eventuelle sanktioner.

Ganus sagde i oktober, at han forventer, at Rusland vil blive udelukket fra OL i Tokyo næste år og vinterlegene i Beijing i 2022.

/ritzau/