Rusland får betinget udelukkelse fra EM-slutrunden

Russerne ryger helt ud af EM, hvis der opstår flere uroligheder i stil med dem, som skete i Marseille lørdag.

Russiske fodboldfans fejrer holdets sene udligning mod England i lørdagens EM-kamp. Men russerne stod også bag voldsomme optøjer, som nu får konsekvenser. Scanpix/Anne-christine Poujoulat
Læs mere
Fold sammen

Paris. Som følge af tilskuerballade har Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) tildelt Rusland en betinget udelukkelse fra EM-slutrunden og en bøde på 150.000 euro, svarende til 1,1 million kroner.

Det meddeler Uefa tirsdag.

Den betingede udelukkelse betyder, at Ruslands fodboldlandshold bliver sendt hjem fra EM, hvis tilskuerurolighederne gentager sig på et stadion under EM-slutrunden.

Russiske fans kom i voldsomme slagsmål med engelske fans i forbindelse med de to nationers første kamp ved EM i lørdags på Stade Velodrome i Marseille. Myndighederne mener at have set beviser for, at balladen opstod på russisk initiativ.

Uefa fandt det bevist, at russerne var skyldige i både tilskueroptøjer, racisme og brug af såkaldt pyroteknik. Ingen russere blev dog arresteret i forbindelse med urolighederne.

På banen sluttede kampen 1-1.

Tidligere tirsdag har det forlydt fra franske medier, at en gruppe russiske fans var blevet tilbageholdt og på vej til at blive sendt ud af Frankrig.

I Moskva har regeringen i løbet af dagen også set skriften på væggen. Der er ikke brug for flere negative overskrifter, eftersom landet er udpeget som VM-vært i 2018.

Fra Kreml opfordrede talsmand Dmitry Peskov russiske fodboldfans i Frankrig til ikke at lade sig provokere.

- Det er helt uacceptabelt. Vi forventer, at russiske statsborgere og fans følger lovene i det land, de befinder sig i, siger talsmanden og fortsætter:

- Vi kan kun opfordre vores fans til ikke at reagere på provokationer af nogen art, siger Dmitry Peskov.

Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, har tidligere hævdet, at russiske tilskuere opførte sig ordentligt. Straffen finder han derfor både for høj og urimelig.

- Straffen er for høj, men vi kan ikke gøre noget ved det. Det er en enormt stor bøde, da fodboldforbundet ikke er en kommerciel organisation, siger Mutko ifølge Reuters og tilføjer:

- Det giver ikke mening at appellere.

Ruslands næste EM-kamp er onsdag mod Slovakiet.

/ritzau/