Rusland afviser problemer med 'epo-gas'

Det er endnu uvist, om de tre russiske medaljevindere i 50km massestart i langrend har benyttet sig af den præstationsfremmende xenon-gas, der ikke står på dopinglisten. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere medier har i de seneste dage beskrevet, hvordan russiske atleter angiveligt har inhaleret den præstationsfremmende xenon-gas siden OL i 2004 i jagten på at skaffe medaljer til Rusland.

Nu tager russerne imidlertid til genmæle i sagen. Chefen for det føderale russiske biomedicinske akademi, Vladimir Uiba, forsvarer 'epo-gassen', som den også kaldes, der kan have samme effekt som bloddoping.

Vladimir Uiba indrømmer dog ikke noget, men forholder sig i stedet for til det faktum, at xenon-gassen ikke står på listen over forbudte stoffer hos det internationale dopingagentur WADA.

- Xenon er ikke en ulovlig gas. Vi har et princip om ikke at bruge det, som det internationale antidopingagentur har forbudt, siger Vladimir Uiba til russiske nyhedsbureauer.

- Det er muligt, at vores sportsfolk har inhaleret xenon, men det er der ikke noget forkert i. Vi benytter os af det, der er lovligt, ikke er ødelæggende og ikke har bivirkninger, fortsætter han.

Når man suger en blanding af ilt og xenon-gas ned i lungerne har det en betydelig effekt på produktionen af de iltbærende røde blodlegemer, der er meget vigtige for atleter i udholdenheds-discipliner som cykling, langdistanceløb og langrend.

En effekt, der kendes fra indtag af det ulovlige stof epo, men som altså endnu ikke er at kategorisere som doping, når der er tale om xenon-gas. Forskere har fastslået, at man opnår en fordelagtig effekt i 48-72 timer, efter man har inhaleret gassen.