Rusada-chef: Manipulerede data forværrer dopingkrise

De data, som Wada fik udleveret fra laboratorie i Moskva, var manipulerede, siger chefen for Rusada.

- Rusland er i den største sportslige krise nogensinde, og krisen blev forværret, da materialet til Wada blev manipuleret for at skjule navnene på de involverede atleter, siger Rusada-chef Yuri Ganus til Ekstra Bladet. Maxim Shemetov/Reuters Fold sammen
Læs mere

Ruslands dopingkrise er kun blevet endnu større, efter at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har fået udleveret data om russiske atleters dopingprøver fra 2011 til 2015 fra et laboratorie i Moskva.

Det mener Det Russiske Antidopingagenturs (Rusada) direktør, Yuri Ganus, der i et interview med Ekstra Bladet, gentager sit udsagn om, at de omstridte data må være manipulerede.

»Rusland er i den største sportslige krise nogensinde, og krisen blev forværret, da materialet til Wada blev manipuleret for at skjule navnene på de involverede atleter.«

»Da jeg åbnede dokumentet, som skulle sendes til Wada, blev jeg chokeret. Jeg troede ikke på det, jeg så,« siger Ganus til avisen.

I et interview med det tyske magasin Der Spiegel fortalte Ganus i sidste uge, hvori manipulationen formodes at bestå.

»Der er ikke en bunke data, der er blevet slettet, men de er blevet ændret eller har fået tilføjet en tidligere dato på en måde. Nogen har i stor stil forsøgt at skjule oplysningerne. Det kan også dreje sig om udøveres navne,« sagde Ganus ifølge AFP til magasinet.

Wada havde længe forsøgt at få udleveret data fra laboratoriet, og tidligere på året lykkedes det så med forsinkelse.

I september oplyste Wada imidlertid, at man havde indledt en undersøgelse af »uoverensstemmelser« i de udleverede data.

Ruslands sportsminister, Pavel Kolobkov, sagde ifølge det russiske nyhedsbureau Tass tidligere i oktober, at landet har »opfyldt alle krav« og samarbejdet med Wada.

Yuri Ganus har efter eget udsagn forsøgt at komme til bunds i, hvem der har manipuleret med de udleverede prøver. Han mener, at der er flere personer, der står bag det.

»Der er en gruppe, som har været imod, at vi skulle udlevere materialet til Wada. Det må være helt oppe på regeringsniveau«, hævder han.

Rusada-chefen understreger i interviewet med Ekstra Bladet, at han ikke tror, at Kolobkov har manipuleret med prøverne.

Ganus fortæller også, at han har modtaget skriftlige trusler, efter at han bad Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at rydde op i dopingsagen.

/ritzau/