Royal League satser alt på plan B

Mens mange har erklæret Royal League død for længst, er der stadig håb for turneringen. Direktør Børge Bach håber på en løsning i denne uge.

Brøndby jubler efter finalesejren i den seneste udgave af Royal League. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Møller/Scanpix

Den er død. Den er i live. Nej, den ER død.

I dette efterår har der været skiftende meldinger om Royal League og dens fremtid.

Royal Leagues direktør Børge Bach fortæller imidlertid til Berlingske Tidende, at turneringen nu endegyldigt lærer sin skæbne at kende i den kommende uge, når den skandinaviske turnerings bestyrelse mødes.

Her skal den sidste satsning blåstemples, men det ligger allerede klart, at satsningen udelukkende går på at sælge turneringen i et reduceret forårsformat, som ifølge direktøren også vil være interessant for de norske klubber, som ellers har givet turneringen en nedadvendt tommelfinger. Og det er sidste udkald.

Klubberne er nemlig allerede i fuld gang med at arrangere diverse træningsturneringer, så tiden er knap, hvis turneringen skal afvikles under en anden form i foråret.

»Vi skal ud nu, for der skal ske noget. Vi skal have fundet en løsning i løbet af denne uge,« erkender Børge Bach.

Der er ifølge Royal League-direktøren mange årsager til, at det endnu ikke er lykkedes at få en aftale i hus omkring Royal League.

»Vi har ikke haft de allerbedste oplevelser med efterårskampene i de foregående turneringer. Det har gjort, at vi ikke kom på plads med en aftale i efteråret i år. Siden har vi haft drøftelser om, hvordan en eventuel forårsturnering kunne se ud. Men når vi ændrer konceptet for turneringen, går der selvfølgelig lidt tid med, at de, der kunne være interesseret, træffer nogle beslutninger. Det gælder mest TV-stationerne, som endnu ikke er afklaret med, om Royal League er et produkt, de kan få passet ind i deres sendeflade.«

Også fra klubbernes side er forhandlingerne gået i hårknude. De norske klubber har tidligere meldt ud, at de ikke ville være med længere, men de er stadig inde i billedet til en beskåret udgave af turneringen med start i februar.

»Nordmændene er stadigvæk på banen, så vi arbejder på fælles front i forhold til at se, hvad vi kan finde frem til med de partnere, som er på banen. Jeg kan slet ikke forestille mig, at nordmændene ikke med, hvis vi får en beskåret turnering op at køre.«

Færre præmiepenge
Den nye turnering skal bestå af 27 kampe i stedet for de mere end 40 kampe, som det har været tilfældet de seneste tre år. Det betyder, at antallet af kampe er reduceret for fjerde år i træk og næsten halveret i forhold til første år, hvor der blev spillet 53 kampe.

Men klubberne er ifølge Børge Bach stadig interesseret i at spille turneringen. Spørgsmålet er bare til hvilken pris.

De tre foregående år er der i alt udbetalt 105 millioner kroner i præmiesummer til klubberne. Men også de beløb er reduceret i takt med antallet af kampe.

Således fik klubberne 28,5 millioner i præmiepenge sidste år mod 41,2 året forinden.

Sidste års vinder Brøndby fik godt seks millioner kroner.

Præmiesummerne bliver formentlig reduceret endnu en gang som naturlig konsekvens af de langt færre kampe.

Har I været for passive eller har I undervurderet forhandlingerne med klubberne og TV-stationerne i år?

»Nej, det mener jeg ikke, man kan sige. Vores udbudsmateriale lå klar lige op til sommerferien. Så gik der halvanden måned, hvor klubberne var gået på ferie. Men når der er tre landes TV-stationer, som skal blive enige om et fælles koncept, så er der mange forskellige forhold, som gør sig gældende. Det viste sig at være utrolig kompliceret at finde en fælles løsning, hvor TV-stationerne betalte så mange penge, at det stadig ville være en økonomisk gulerod for klubberne,« siger Børge Bach.

Royal League har fortsat en sund økonomi med en egenkapital på 3,7 millioner kroner, viser den seneste beretning.