Rolf Sørensens rørende triumf

Danmark Rundt: En bevæget Rolf Sørensen lod sig sammen med sønnen Nicolas hylde som kongerne af Frederiksberg, da det endelig lykkedes for nationens mest vindende rytter også at triumfere i hjemlandets største løb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en ung reporter tillod en enkelte tåre at trille, mens den mere garvede kæmpede med den berømte klump i halsen kunne det ikke være helt galt, da masser af feststemte danskere hyldede Rolf Sørensen som den fortjente vinder af den 10. udgave af cykelløbet Post Danmark Rundt.

"Det, jeg oplever lige nu, er meget specielt. Når jeg ser alle jer, der er mødt op på Frederiksberg i dag, fornemmer jeg, at efter alt hvad cykelsporten har været igennem de sidste mange år, er entusiasmen tilbage, og jeg er rørt over jeres støtte," sagde en dybt bevæget Sørensen, der sammen med sin scenevante søn Nicolas på to et halvt år lod sig hylde med laurbærkrans og champagne.

"Det er 15 år siden, at jeg første gang kørte i førertrøjen i Danmark Rundt. Siden er det blevet til fem andenpladser og så endelig sejren i dag. Man kan da ikke beskylde mig for at være holdt op med at kæmpe," lød det med den ironiske distance.

Sørensen betegnede den sidste etape, der altid har været noget af en paradekørsel, som "en lang mellemdag".

"Jeg er stolt, og det hele er fantastisk, men jeg skal altså køre et World Cup-løb i Hamburg i morgen (søndag, red.). Derfor må jeg desværre nøjes med at fejre sejren med en gang pasta - og så er det ellers tidligt i seng."

At Sørensen, der var omgivet af hele sin familie, klanen kaldet - med far Jens som et evigt nervøst midtpunkt, der dog endelig kunne slappe af og på det nærmeste juble højere end sin sejrende søn på Frederiksberg Allé, var rørt og stolt, skyldtes ikke kun, at han for første gang triumferede i hjemlandets største løb.

Det skyldtes især måden, han altså vandt på. Efter at have været kørt nærmest håbløst bagud på Yding Skovhøj, vendte han frygtelig tilbage og etablerede i øsende regn ved Munkebjerg et vanvidsud

brud, som mirakuløst holdt og bragte ham i førertrøjen.

Muligvis profiterede han her på en uforståelig men ikke desto mindre indædt rivalisering mellem de to danske hold MemoryCard-Jack & Jones og Team fakta, men alligevel imponerende, hvad han udrettede på vejen til Faaborg. Han vandt ikke en eneste etapesejr, men dem havde han tre af i forvejen fra alle de år, hvor det ikke lykkedes at nå til tops, hvorfor det betød mindre.

Mange tilskuere

Årets Post Danmark Rundt har været en kæmpe publikumssucces. Der manglede et par stykker i Horsens, men det blev helt klart opvejet af massiv opbakning i hovedstadsområdet. I fjor regnede hovedsponsoren ud, at der var omkring 150.000 tilskuere på plads . Løbsdirektør Jesper Worre mente i går, at der i år var omkring en kvart million mennesker.

Om samarbejdet med Posten fortsætter, vides ikke. Post Danmark vil som tidligere år lave en undersøgelse blandt kunderne for at finde ud af, hvor stor interessen er for cykelløb, men ifølge Worre er det meget sandsynligt, at etatens engagement i cykelsporten fortsætter.

Rent sportsligt hører Post Danmark Rundt til i den internationale cykleunions kategori 2,2, hvilket er en slags fjerde af syv divisioner.

"Vi søger om at rykke en række op, hvilket vil betyde endnu flere stjerneryttere og højere præmiesummer, og jeg tror, at mulighederne er ret gode," sagde Worre i går, hvor han heller ikke ville afvise forlydender om, at næste års startsted kan blive Bornholm.

Derimod er det lidet sandsynligt, at løbet i 2001 vil komme forbi Fyn. Cykleunionens formand Peder Pedersen lod i går forstå, at han er blevet så rasende over en efter hans mening lidet smigrende omtale i en fynsk avis, at han mener, at øen i midten af landet ikke bør være med på kortet næste år.

Jesper Worre fastslog, at der var blevet kørt et "super-cykelløb" :

"Der er nogle stjerner, der har skuffet - her må især hentydes til supersprinteren Erik Zabel - men sådan vil det altid være. Til gengæld fik vi en forrygende afslutning. Selvom løbet i realiteten var afgjort inden sidste etape, blev der alligevel foretaget nogle gode forsøg.

At der var 24 ryttere, der stod af på den sidste etape, er der ikke noget at gøre ved, men det hører nok sammen med World Cup-løbet i Hamburg."

Hvordan vurderer du MemoryCard-Jack & Jones indsatsen ?

"Det har jeg ingen kommentar til, men det var da imponerende, at det ikke lykkedes dem at komme på skamlen. Blot en enkelt af dagene. De har ikke ligefrem været synlige."

Det jyske holds sportsdirektør Alex Pedersen har løbet igennem - meget bogstaveligt - udtrykt sin tilfredshed med sine folk, men i går formiddag ændrede han holdning.

"Vi har ikke fået det ud af løbet, som vi havde ventet. Jeg er utilfreds med rytterne, men de var formentlig for slidte efter strabadserne i Tour de France.

Bedste MCJJ-rytter blev Martin Rittsel på en ottendeplads, mens "lillebror" fakta på et tidspunkt havde Lennie Kristensen i førertrøjen - han sluttede på en samlet femteplads.

Et resultat, der betød, at hovedsponsorerne i går lod meddele, at der næste år bliver ofret flere penge på holdet, der i modsætning til kollegerne fra Herning har formået at vise flaget under dette løb.

19 ryttere fra fakta, Cycling Horsens, Phonax og det polske fiasko-mandskab Mat-Ceresit fik taget blodprøver i går. Ingen testede positiv.

Og så vandt Jann Kirsipuu fra Estland - en af sportens mest vindende - i øvrigt den sidste etape på Frederiksberg. En god afslutning på et godt, afvekslende cykelløb, der i et euforisk øjeblik kunne få en og anden til at købe Sørensens bemærkning om, at "entusiasmen er tilbage."