Røre i andedammen

Per Bjerregaards trådte i går et skridt tilbage fra sin direktørpost for at tage mindst halvandet i retning mod nye horisonter for en klub, der hidtil har været båret af amatøridealer i baglandet.

Det handler om arbejdsro her og nu. Og så handler det måske frem for alt om økonomisk oprustning af en amatøridealiseret forening, som omsider er ved at overveje, hvordan fodboldforretningen Brøndby IF skal se ud i en mere forkromet og strømlinet fremtid for den kriseramte klub.

Gårsdagens udslip i flere tempi til Fondsbørsen fra førerbunkeren i Brøndby efterlod ingen tvivl om, at der er mere end almindelig røre i andedammen ude på vestegnen.

En ting er, Brøndby IFs hidtidige bestyrelsesformand, den udskældte og latterliggjorte Ejvind Sandal, blev trådt under fode og reelt degraderet til en post som menigt bestyrelsesmedlem.

En anden er, at Per Bjerregaard efter en periode med hård kritik af sit allestedsnærværende embede, slap tøjlerne i den daglige administration for på papiret at tage købmandskitlen på og bistå junior i en tiltrængt genopretning af den sportslige sektor i Brøndby.

Men allervigtigst var formentlig de signaler, der i minutterne efter nyhedens om Per Bjerregaards fratrædende som direktør blev sendt via meddelelsen om, at klubbens mangeårige målmand Peter Schmeichel sammen med en investorgruppe nu står på spring med en kapitalindsprøjtning i en klub, som har tabt terræn i forhold til ærkerivalerne fra FC København.

Ny magtstruktur i Brøndby
»Det kan meget vel være en monumental forandring, man nu er gået i gang med i Brøndby IF. Det, Peter Schemichel og compagni jo siger er, at de skam gerne vil skyde penge ind i klubben, men de vil samtidig sikre sig noget indflydelse svarende til de penge, man har tænkt sig at lægge,« siger Reinholdt Schultz, kommunikations- og sponsorekspert i GCI Mannov.

»Som det har været hidtil i Brøndby, har amatørafdelingen haft den afgørende magt i aktionærgruppen, og det erklærer man sig nu villig til at revurdere. Populært sagt kan man sige, at man vil gå fra at være en amatørejet klub til at være et fondsbørsselskab,« vurderer Schultz.

Udviklingen har gæret i nogen tid. Men der skulle åbenbart en længerevarende sportslig krise til, før Per Bjerregaard sammen med den øvrige bestyrelse har erklæret sig åbne for forandringer af en så gennemgribende karakter. Den nu forhenværende bestyrelsesformand og storaktionær Torben Røsler forsøgte helt frem til foråret 2007 at implementere en forretningsmodel i stil med den, Peter Schmeichel-gruppens tilbud øjensynligt har stillet krav om. Men der var så mange knaster i kommunikationen med Per Bjerregaard, at det endte med et brud mellem Røsler og klubben.

Værdisæt kan smuldre
»Det har været et spørgsmål om tid, inden det kom så vidt. Røsler efterlyste en professionalisering af Brøndbys bagland og den ser ud til at være på vej nu. Men det, der er sket i forhold til Per Bjerregaards position, er selvfølgelig også et knæfald for medierne, som skal sikre arbejdsro. Det negative kan være, at klubbens værdisæt begynder at smuldre, når man i den grad begynder at professionalisere,« vurderer Reinholdt Schultz.

Per Bjerregaard erkendte da også i en pressemeddelselse, at beslutningen havde ulmet igennem længere tid.

»Dagens ændring i ledelsesstrukturen har været under overvejelse i noget tid, og vi har søgt et passende tidspunkt. Oprindeligt var det intentionen at gennemføre rokaden i forbindelse med den ordinære generalforsamling i 2008, men med den nuværende sportslige situation in mente, ser vi behov for at skabe klarhed omkring selskabet af hensyn til klub, aktionærer og samarbejdspartnere,« lød det fra Bjerregaard senior, hvis skrivebord formelt set nu overtages af Ole Palmå, der får titlen som konstitueret administrerende direktør.

Ole Palmå kunne som noget af det første tage notits af forsikringsselskabet Codans udmelding om, at man ikke ønsker at forlænge aftalen med Brøndby, når den nuværende aftale udløber ved udgangen af juni 2008.