Roen har sænket sig over Brian Holm

De første dage måtte den danske sportsdirektør for tyske T-Mobile dulme nerverne med cognac, da den unge englænder Mark Cavendish styrtede igen og igen, men nu har en af branchens erfarne mænd fundet den indre ro.

Brian Holm, der for første gang er med på Touren som fuldtids sportsdirektør, har måttet bruge megen tid på at trøste sprinteren Mark Cavendish. Fold sammen
Læs mere

»Overraskende roligt på alle fronter.«

Sådan vurderer en gammel rotte som Brian Holm situationen efter, hvad man roligt kan kalde Tourens første uge, da der traditionen tro også er hektisk aktivitet på holdene i dagene, før startskuddet lyder til prologen.

Men samtidigt erkender han, at det ikke har været helt let at være sportsdirektør for det tyske T-Mobile mandskab.

»Det har næsten ikke været til at bære, hvordan det er gået med vores britiske håb Mark Cavendish. Tænk at en mand kan være så uheldig. Først kører han ind i en tilskuer på første etape i hjemlandet. Den han til det sidste troede han kunne vinde,« siger Holm

»Dernæst falder han på halen i Gent. Han græd og græd og græd, så det næsten ikke var til at bære, hvorfor jeg må erkende, at jeg måtte dulme nerverne med noget cognac på hotelværelserne om aftenen,« siger Brian Holm.

»Overraskende roligt« hentyder måske mest til dopingdebatten, der i hvert fald nogle steder er dæmpet ned, nu da feltet er på hjulene. Holm håber det fortsætter, og at løbet skånes for skandaler og tilføjer med skævt smil:

»Nu så man, hvor langsomt de kørte forleden. Det må da tyde på, at doping er på vej ud. Og i massespurterne ryger de lige så meget på røven, som de altid har gjort... Så alt er ved det gamle.«

Fuld entusiasme
Det er første gang, at danskeren er på Tour som sportsdirektør på heltid, og det sker på et hold, hvor der på ingen måde hviler et forventningens pres. Dopingpolitikken er stram, og står det til Holm, bør man fortsætte med at bygge dette unge hold op.

»Vi har T-Mobile som sponsor frem til 2010, så der er tid til at bygge en mand som Cavendish op. Det var nok ikke gået i Jan Ullrichs dage,« konstaterer Holm.

Hvordan er stemningen i Tyskland?

»Tyskerne er ikke glade for noget som helst. Kritikken i pressen er helt ude af proportion. Selv de mest kritiske danske journalister minder om Bubber sammenlignet med det her. Det er klart, at står man frem og erkender, at man har taget doping, vanker der øretæver, men det, der sker i Tyskland, er så usagligt, som noget kan være,« siger Brian Holm, der finder debatten i Danmark »mere nuanceret.«

»Men pudsigt nok har pressens kritik af cykelsporten ikke smittet af på TV-seerne og tilskuere langs landevejen. Her er der fortsat fuld entusiasme.«

Brian Holm har kontrakt frem til udgangen af 2008, og det er her, han håber at kunne bygge et nyt stærkt T-Mobile hold op renset for fortidens synder:

»Naturligvis kommer der justeringer, men jeg vil meget nødigt fyre nogle af disse ryttere,« siger han.

»Jeg kan så bare håbe, at ledelsen mener det samme, så vi kan skabe et hold, der kan køre sig i top-3 på Pro Touren.«

Pragtstykke
Dagen derpå kan man jo ikke lade være med at spørge, hvad han synes om Fabian Cancellares etapesejr på tredje etape.

»Det er noget af det bedste, jeg har set. På den mest kedelige Tour-etape nogensinde leverer han sådan et pragtstykke,« lyder det med stor anerkendelse.

»Han så, de andre var forvirrede, da de ramte brostenene og udnyttede det. Genialt.«

Du er jo blevet en sat mand. Savner du ikke børnene derhjemme?

»Før jeg tog til Touren, mødte jeg en gammel bekendt, der altid har været med i cykelsporten. Han spurgte, om jeg skulle være med hernede, og da jeg svarede ja, gjorde han situationen op i al sin enkelthed:

Enten tager man på Touren, eller også bliver man hjemme. Thats it. Ikke noget tuderi her,« siger Holm, inden klokken i startområdets »landsby« kalder til start.