Riis-stjerne forklarer forhold til dopinglæge

Roman Kreuziger og teammanager Bjarne Riis (th) Fold sammen
Læs mere

Roman Kreuziger bedyrer sin uskyld, men sagen er den, at Bjarne Riis' stjernerytter risikerer op til fire års karantæne for muligvis at have dopet sig tilbage i 2011, da han kørte for Astana.

Her var den tjekkiske rytters blodværdier så mistænkelige, at der blev rejst en sag, som han siden blev frikendt for af den tjekkiske Olympiske Komité. Det er dog ikke nok til at frikende ham i den internationale cykelverden, og nu venter Kreuziger og Bjarne Riis på sportsdomstolen CAS' dom.

At Roman Kreuziger slider med mistanken, skyldes ikke mindst, at han også har været forbi den store dopinglæge Michele Ferrari, der har fået livsvarig karantæne blandt andet for sin medvirken til organiseret doping på Lance Armstrongs US Postal-hold.

»Jeg ved, at folk har mig under mistanke, fordi jeg også har været hos Michele Ferrari. Og ja, jeg var der. Jeg var ung, og nogle sagde, at jeg skulle bruge ham til træning, fordi han var den bedste. Når du er 20 år, og folk siger sådan til dig, så gør du det. Når jeg ser tilbage nu, var det forkert, for kig på den situation, jeg er i nu, men han var en af de første til at fortælle mig, at cykling havde ændret sig, at der var en ny generation og at doping ikke var nødvendigt,« siger Roman Kreuziger til Cyclingnews.

Roman Kreuziger har lagt alle sine tal online på en hjemmeside dedikeret til at bevise tjekkens uskyld, og han forklarer selv de afvigende blodværdier med problemer med skjoldbruskkirtlen. Problemer, han har afhjulpet med medicin, der ifølge Tinkoff-Saxo-rytteren altså har påvirket blodværdierne.

»Da jeg tog til ham, tænkte jeg ikke over, hvad han havde gjort eller ikke gjort i fortiden. Jeg var mere bare spændt, fordi jeg troede, han kunne hjælpe mig. Han tog ikke bare alle ryttere ind, så jeg var spændt på mødet. Og i det år, jeg arbejdede med ham, var det kun træning. Det var kun i et år, og det sluttede i 2007. Holdet sagde, at jeg ikke kunne arbejde med ham i 2008. Det sagde de til alle, så samarbejdet stoppede. Og han hjalp mig aldrig med mine problemer med skjoldbruskkirtlen,« siger Kreuziger og afviser, at han skulle kunne få en langvarig karantæne.

»Jeg tror ikke, jeg kan få en fireårig karantæne. Det er bullshit, for jeg har ikke haft en karantæne før, og jeg har ikke organiseret doping. Jeg tror, jeg højest kan få to år, men det afhænger af, hvornår det starter. Der er mange muligheder.«