Riis indrømmer doping

Så kom ordene: "Jeg har taget doping. Jeg har taget EPO. Det var en del af min hverdag ... jeg har selv købt det. Jeg har selv taget det."

Bjarne Riis på pressemødet. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bjarne Riis tøvede længe. De indledende bemærkninger var overstået. Og nu skulle de afgørende ord falde.

»Jeg har taget doping. Jeg har taget EPO. Det var en del af min hverdag ... jeg har selv købt det. Jeg har selv taget det«, sagde Bjarne Riis og blev badet i en voldsom byge af blitzlys.

Bjarne Riis fortalte pressen, at han havde taget doping fra 1993 og frem til 1998. Han købte selv dopingmidlerne og vil ikke skyde skylden på nogen andre. Heller ikke de meget udskældte læger, som han mener gjorde hvad de kunne, for at passe på rytterne.

Bjarne Riis undskyldte over for de mennesker, som har tiljublet ham og troet på hans forklaringer igennem årene. Alligevel slår han fast på, at han er stolt over de resultater, han har opnået.

- Jeg ved godt at jeg ikke er kommet helt ærligt til dem. Men jeg ved hvor meget jeg har kæmpet, sagde Bjarne Riis, der som han kom længere frem i teksten virkede mere og mere frigjort i sin stemmeføring og sit kropssprog.

Bjarne Riis er den første Tour de France-vinder, der erkender at have benyttet doping i verdens største cykelløb. Og han erkendte, at han på den baggrund vel ikke er en værdig vinder.

- Min gule trøje ligger i en papkasse derhjemme. Den betyder ikke noget for mig. Mine oplevelser og mine minder har jeg for altid, sagde Bjarne Riis.

Team Telekoms tidligere massør, Jef D'Hont, har sagt til belgisk tv, at Bjarne Riis i 1996 var dopet med EPO. Beskyldningerne blev siden fulgt op i bogen »En massørs bekendelser«, hvor Jef D'Hont skrev om Bjarne Riis at »Hans blod var som slimet sirup. Så tykt, at han hvert øjeblik kunne dø af hjertestop.«

De beskyldninger fejede Bjarne Riis til side på pressemødet.

- Jeg har aldrig haft hæmatokritværdi på 64, som Jef D'Hont påstår, sagde Bjarne Riis og gav de fremmødte en lille anekdote om den tidligere massør for Team Telekom.

- Han kom ind på mit værelse med en sprøjte og sagde: Du skal have denne her. Jeg sagde: Hvad skal jeg? Så blev han sur og sprøjtede indholdet ud i vasken. Så jeg fik aldrig den første sprøjte. Og siden har mit forhold til ham ikke været, som det skulle være, fortalte Bjarne Riis.

Bjarne Riis fortalte i går sin familie, at han bekende sit dopingmisbrug i offentligheden.

- Familien har sgu' hele tiden vist det. Det har ikke været nogen hemmelighed i vores familie. Men de støtter mig selvfølgelig.

Bjarne Riis insisterede på, at det nu er tid til at se fremad. Indrømmelsen i dag håber han kan medvirke til, at fortiden kan blive lagt bag ham.

- Jeg står frem nu for holdets skyld. For at vi kan få ro til vores arbejde, sagde Riis.

Ud over epo erkendte Bjarne Riis at have taget cortison og væksthormon.