Ren golfkanal på Viasat

Viasat lancerer i det nye år en golfkanal, efter at distributøren har generobret de tabte rettigheder til Europa Touren. Men det betyder samtidig, at danskerne fremover må op med pungen for at se Tiger Woods og Thomas Bjørn i aktion.

Danske TV-seere må til lommerne, hvis de vil se Tiger Woods. Til gengæld samles golfen på en kanal. Foto: Robert Galbraithm, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske golf-fans får straks fra det nye års begyndelse mulighed for at se verdens bedste køllesvingere i aktion på en rendyrket golfkanal.

Viasat har nemlig efter længere tids forhandlinger sikret sig rettighederne til Europa Touren og Ryder Cup også i de kommende år. Og med den skalp i hus søsætter TV-distributøren nu en golfkanal, der bærer navnet Viasat Golf.

»Vi har gennem 15 år oparbejdet en stor ekspertise i dækningen af golf, og vi mener, at tiden er moden til at dedikere en kanal til golfsendingerne. Med en kanal helliget golf kan landets mange golf-entusiaster få lov til at nyde transmissionerne, uden at de afbrydes af de mange andre sportsbegivenheder, vi har på vores kanaler,« siger Kim Poder, administrerende direktør for Viasat.

Viasat Golf går i luften allerede den 1. januar, og over de næste 365 dage lover kanalen i alt 1.300 timers golf live fra European Tour, hvor Thomas Bjørn tjener sine millioner. Fra den amerikanske PGA Tour med Anders Hansen, fra de fire store WGC-turneringer, fra de mindre Australasien Tour, Sunshine Tour, Challenge Tour og seniorernes tour. Viasat oplyser samtidig, at en aftale om tre af årets fire majors også er tæt på at være landet til kanalen, der bliver reklamefri.Med den nye golfkanals indtog må golfglade danskere så til gengæld belave sig på, at det er slut med golf på Viasat Sport 1 og TV3+.

Alle transmissioner bliver fremover sendt på den nye betalingskanal med ganske få undtagelser. Søndagsrunderne i eksempelvis Ryder Cup, British Open og Dubai Desert Classic er Viasat fortsat forpligtet til at sende på 3+. Men ønsker man at se mere golf på TV-skærmen, må man punge ud for en digital boks og et TV-abonnement. Eller satse på at kabel-TV-selskaberne tager Viasat Golf til sig. Det forventer Kim Poder imidlertid, ligesom han tror, at kunderne til betalingskanalen er mange.

»Det handler jo om, at vi nu kan lave et helt og godt produkt, og jeg er sikker på, at der er masser, der gerne vil betale for det. På den her måde undgår vi også en opsplitning af produktet. Det ville man have fået, hvis vi ikke havde købt rettighederne til European Tour tilbage fra Canal+,« siger han.

I starten af 2006 offentliggjorde betalingskanalen Canal+ nemlig, at man havde sikret sig retten til at sende fra European Tour i de kommende år - fra netop Viasat. På den måde ville den amerikanske PGA Tour nu ligge hos Viasat, mens konkurrenterne sad på europæisk golf.

»Det ville være en ærgerlig situation for alle. Derfor var vi selvfølgelig kede af, at vi mistede rettighederne. Så siden har vi haft et forløb, hvor vi har forsøgt at charme os ind hos Canal+ for at få rettighederne tilbage. Vi har måtte strække os langt. Ikke for langt, men det er klart, at det har været med til at presse prisen op,« siger Kim Poder, der ikke vil kommentere prisen nærmere.Hos Dansk Golf Union (DGU) glæder man sig over den nye golfkanal og især det faktum, at alle rettighederne ligger på et og samme sted. Med Viasats mangeårige erfaring bør det nemlig sikre et endnu bedre golfprodukt - til gavn for blandt andre unionen, mener kommunikationsdirektør Camilla Flindt Hjælmhof.

»Man kan selvfølgelig sige, at i den perfekte verden ville vi allerhelst have golfen vist på en gratis, landsdækkende kanal, så den kommer ud til flest mulig mennesker. Men vi kan jo ikke styre markedskræfterne. Viasat har også gennem mange år vist, at de tager golfen seriøst, og de har leveret et professionelt og underholdende produkt. Så vi hilser den nye golfkanal velkommen og er glade for, at al golfen kan samles et sted. Det bør give det bedst tænkelige produkt,« siger hun.

Kommunikationsdirektøren slår dog samtidig fast, at hun håber, at den nye golfkanal også er et signal om, at man fremover vil kigge mere i retning af amatørerne.

»Vi håber selvfølgelig, at en golfkanal også betyder, at der bliver mere fokus på amatørgolfen og vores landshold,« siger Camilla Flindt Hjælmhof.

Den idé afviser Kim Poder ikke, selv om det reelle indhold i kanalens historiske programmer og magasinprogrammer endnu ikke ligger fast.

»En af fordelene ved at lave en golfkanal er jo netop, at man rent praktisk får mulighed for at sende mere golf og dermed også kan give plads til amatørgolf,« siger han.

I januar samsender Viasat Golf sine liveturneringer med Viasat Sport 1, indtil de sidste detaljer er faldet på plads.