Rekordkvartetten slog til

»Den Tohjulede Guldfirer« leverede varen med to danske rekorder, sølv i Ballerup og en samlet andenplads i World Cuppen.

Danmark vandt i går sølv i World Cuppen i Ballerup ved Casper Jørgensen, Jens Erik Madsen, Michael Mørkøv og Alex Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Juul Pedersen

Pas pa, Storbritannien! Danmark har lanceret et gevaldigt angreb på jeres favoritværdighed på 4000-meter-distancen ved OL til sommer.

Med to danske rekorder i Ballerup Super Arena viste Heiko Salzwedel-kvartetten nye rekordtakter og satte to gange deres eget hidtidige nationsbedste på plads. Først i kvalifikationen, hvor holdet for første gang nogensinde var hurtigere end Storbritannien, og siden i guld-finalen mod samme nation, som dog denne gang gav danskerne baghjul.

»At vi satte hurtigste tid i kvalifikation og kørte hurtigere end Storbritannien for første gang nogensinde er en milepæl. I finalen viste de, at de stadig er en klasse over os, men vi kommer tættere og tættere på løb for løb. Nu har vi et halvt år til at nå det sidste stykke,« konstaterede landstræner Heiko Salzwedel efter den medrivende opvisning i tempo og teamwork.

Dermed slutter Danmark på andenpladsen i World Cuppen efter Storbritannien. Efter en stærkt opløftende serie med en syvendeplads i Sydney, en fjerdeplads i Beijing og en andenplads i Los Angeles før kulminationen på hjemlig grund.

Dansk rekord med reserve
Og opstigningen fik altså en bemærkelsesværdig eksplosiv start. Med en dansk rekord i kvalifikationsløbet i går formiddag. 4.03,475 minutter lød tiden for de 4000 meter – den hurtigste tid kørt på dansk grund nogensinde og mere end fem sekunder hurtigere end dagens hidtil bedste, sat af de australske verdensrekordholdere. Og det selv om landstræner Heiko Salzwedel brugte eksperimental-opstillingen med reserven Michael Færk Christensen på banen i Michael Mørkøvs sted.

»Under træningerne har jeg hele tiden fulgt godt med, men det er fedt også at vise det i et løb og få vist tilskuerne og især mine holdkammerater, at de ikke har noget at frygte med mig på holdet,« sagde Michael Færk Christensen efter indsatsen.

Alex Rasmussen udtrykte også stor glæde, men konstaterede samtidig, at briterne nok havde sparet sig lidt og bare kørte efter en tid, der var nok til at give adgang til guldfinalen.

Det viste finalen nu også rigtigheden af. Her trådte Storbritannien et gear op og leverede fantomtiden 4.00,884 minutter – godt to sekunder hurtigere end danskernes nye danske rekord, 4.02,853 minutter.

»De viser bare, hvor høj deres klasse er. Jeg har hele tiden sagt, at OL-sølvet er det realistiske mål. Hvis alt klapper for os til OL, kører vi nok 4.00 minutter. De kommer ned i 3.57 på en god dag,« sagde Alex Rasmussen.

Men er det ikke en dum mental barriere at stille op?

»Måske, men jeg vil helst være realistisk. Jeg føler da, vi kommer tættere på, men det er også nemmere at forbedre sig, når man er på vej mod det absolut bedste, end når man allerede er oppe på allerhøjeste niveau. Men kommer vi i en guld-finale mod dem til OL, kan alt ske,« sagde Alex Rasmussen.

Og mon ikke de to danske rekorder giver ekstra kraft til motivationen i de kommende måneders træning og konkurrencer. Med VM i Manchester om godt en måned som næste højdepunkt.