Qatar laver aftale med fagforeninger om stadiontjek

VM-arrangøren Qatar har indvilget i at lade internationale fagforeninger inspicere arbejdsforholdene i landet.

Byggeriet af stadioner til VM i Qatar i 2022 er i fuld sving, men arbejdsforholdene for især migrantarbejdere har været stærkt kritiseret. Arkivfoto. Reuters/Naseem Zeitoon Fold sammen
Læs mere

Doha. Det har ikke skortet på kritik af VM-arrangøren Qatar, der siden 2010 har været i gang med at forberede den fodboldslutrunde, landet skal afholde i 2022.

Især har der været voldsom kritik af arbejdsforholdene for blandt andet migrantarbejdere, der knokler med byggeriet af de forskellige VM-stadioner.

Nu har arrangørkomitéen indgået en aftale med Building and Wood Workers' International (BWI), som repræsenterer mere end 300 fagforeninger med 12 millioner medlemmer globalt.

Fra januar 2017 får BWI lov til at inspicere de respektive stadioner og kontrollere bolig- og arbejdsforholdene for de mange tusinde arbejdere i landet.

Om aftalen siger Hassan Al-Thawadi, der er chef for arrangørkomitéen, ifølge AFP:

- Underskrivelsen af dette samarbejde med BWI er et stort skridt for arrangørkomitéen, som demonstrerer vores forpligtelse i forhold til sundheden og sikkerheden for vores arbejdere.

Også hos BWI er der glæde over aftalen.

- Vi vil få adgang til arbejdspladserne og udføre inspektioner, som er vigtige forebyggende tiltag i forhold til arbejdsulykker, siger Ambet Yuson, generalsekretær i BWI.

BWI og arrangørkomitéen vil desuden nedsætte en fælles arbejdsgruppe, som skal rapportere fra inspektionerne.

Lige siden stadionbyggerierne blev igangsat har der været historier om elendige arbejdsforhold og tilsidesættelse af menneskerettigheder for arbejderne.

Det har fået adskillige internationale organisationer som blandt andet Amnesty International til at rette hård kritik mod Qatar.

Aftalen med BWI kommer på et tidspunkt, hvor VM-arrangøren forventer at gå fra omkring 10.000 til omkring 30.000 stadionarbejdere over de kommende år for at nå at blive klar til slutrunden.

/ritzau/