Qatar frygter for at miste VM i 2022

Qatars emir, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani (tv) og FIFAs præsident Sepp Blatter kort tid efter tildelingen af VM i 2018 til Rusland og i 2022 til Qatar. Fold sammen
Læs mere
Foto: WALTER BIERI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten breder sig angiveligt i Qatar. Højtstående fodboldfolk i det olierige land er bange for, at afstemningen om værtskabet for VM i 2022, som lige nu tilhører Qatar, bliver genåbnet som følge af den seneste uges skandalesager i det internationale fodboldforbund FIFA.

Det skriver nyhedsmediet BuzzFeed.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har i flere år efterforsket FIFA for anklager om omfattende korruption og bestikkelse - det har indtil nu udmøntet sig i 14 anholdelser af FIFA-medlemmer og forretningsfolk - men hvad værre er for Qatar, så har amerikanerne ifølge flere medier også rettet lyskeglen mod VM-slutrunderne i 2018 i Rusland og i 2022 i Qatar.

Netop derfor skal holdet bag VM i Qatar også være blevet rådet til ikke at rejse til USA af den simple grund, at man frygter for, at FBI-agenter vil trække dem gennem timelange afhøringer. Det siger flere unavngivne kilder til BuzzFeed.

Men oplysningerne bliver på det kraftigste dementeret af Nasser Al-Khater, talsmand for slutrunden i Qatar.

»Dine informationer er ukorrekte, og det vil være uansvarligt at skrive en historie baseret på det. (...) Enhver påstand fra BuzzFeed om det modsatte er æreskrænkende og vil blive givet videre til vores juridiske afdeling,« skriver Al-Khater.

Qatar kan true nok så meget med advokatkrige og retssager. Men faktum er, at det aldrig har været så usikkert som nu siden offentliggørensen af værtskabet, om Qatar også rent faktisk får lov til at afvikle slutrunden.

Det bliver i hvert fald ikke lettere for Qatar at holde fast i værtskabet med tanke på, at Sepp Blatter snart abdicerer som præsident for FIFA. Blatter har længe forsvaret tildelingen af verdensmesterskabet til Qatar og senest nægtet at offentliggøre en kritisk rapport om emnet, men når han en dag er væk, vil 'protektoren', som journalisten Heidi Blake omtaler ham i BuzzFeed-artiklen, ikke længere kunne dække over eventuelle ulovligheder, der også trækker Qatar ind i den rullende skandale.

Qatars største rivaler til at afholde slutrunden i 2022 - USA og Australien - skal angiveligt være klar til at hoppe direkte tilbage i budkrigen, hvis en Blatters efterfølger åbner op for en ny afstemning.