Professionelt arbejde

EM-kvalifikation: Landsholdet har ikke toppet - alle muligheder står åbne i EURO 2000, mener centerforsvareren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv en jyde kan blive lidt overstadig, når der lige er banket fem mål ind på kontoen, og man netop har kvalificeret sig til slutrunden om Europamesterskabet i fodbold.

Muligheden for, at Jes Høghs adrenalinpumpe havde lidt svært ved at blive kølet ned i den smalle kabinegangs varme trængsel og at øjeblikket løb af med ham, kan ikke udelukkes, selvom Chelsea-forsvareren er 33 år og i 5-0 sejren over Israel spillede sin 54. landskamp for Danmark.

"Som vi fungerede mod Israel og mod Italien, hvor sejren var en endnu større præstation, kan vi slå alle i Europa. Vi har i det sidste halve år vist, at vi har europæisk topklasse," sagde Jes Høgh, i argumentationen for, at "der er uanede muligheder i dette landshold."

Som en spiller med erfaring fra det mislykkede EM 1996 og det vellykkede VM 1998 har Høgh kampe og resultater at sammenligne med, når han siger, at "dette landshold slet ikke har toppet".

Som eksempel på en spiller, der er meget mere i, end vi så på Ramat Gan stadion lørdag aften, nævner han Jesper Grønkjær. "Han havde det lidt svært og er ikke oppe i samme omdrejninger som før sin lange skadespause, men det kommer vi. Og så manglede vi jo Allan Nielsen på midtbanen, hvor Brian Steen og Stig Tøfting i øvrigt gjorde det fantastisk flot," sagde Jes Høgh.

"Landsholdet er ikke for gammelt til at præstere noget stort i EM-slutrunden, som tilfældet var i 1988 og 1996. Vi har jo et ungt hold," siger Høgh på den selvfølgelige måde, der i virvaret foran et omklædningsrum kan få en kliché til at lyde som en sandhed.

Han kan godt se komikken, da vi anfægter påstanden om holdets ungdommelighed:

I startopstillingen lørdag aften på Ramat Gan stadion i Tel Aviv var der tre "ynglinge" på 22, 23 og 24 år, to på 27 og 28, og seks over 30 år med 36-årige Jan Heintze og målmand Peter Schmeichel, 36 på torsdag, som "seniorer".

Men det er altså sådan, at de "gamle drenge" står på dør-

trinnet til efterlønskontoret. De har mange sejre at vinde endnu:

"For et år siden efter 1-1 kampen mod Schweiz i Zürich var hele pressen klar til at pensionere mig og de andre over 30. Efter uafgjort i Hviderusland, hjemmenederlag til Wales og remis i Schweiz blev vor chance for at nå EM-slutrunden regnet for nul. Pressen begyndte allerede at se frem til VM 2002 og skrive om den store foryngelseskur - uden sådan en som mig, der ville være for gammel," siger Høgh, der er en af syv som hæver fuld EM-kvalifikationsbonus på 175.000 kroner.

"Nu står du og spørger, hvor mange år min karriere blev forlænget med 5-0 sejren her i Israel. Jeg ved det ikke, jeg ved kun hvor hurtigt tingene kan ændre sig i fodbold. Og så er det et faktum, at topspillerne trods flere kampe holder længere end for 10-20 år siden, hvor man stoppede som professionel som 30-årig. I dag bliver mange ved meget længere, fordi træningen og måden vi lever og spiser på er meget mere kvalificeret og professionel," siger den danske stopper.

Han mener, at det danske landshold har udviklet sig betydeligt siden VM 1998, hvor stjernerne Michael og Brian Laudrup valgte at stoppe.

"Vi kunne da stadig godt bruge en Brian Laudrup, der er en dribler i verdensklasse. Men nu har vi de to unge på flankerne, Jesper Grønkjær og Martin Jørgensen, og som hold er vi stærkere end med brødrene. Der deles ingen badebilletter ud mere, men så kunne Brian og Michael individuelt nogle ting, der gav vort spil andre dimensioner. I dag arbejder alle mand for hinanden og for holdet, som det sås så tydeligt i aften."

"Vi spiller jo Israel lige som man skal, med et højt forsvar og en meget velorganiseret defensiv. Stig og Brian Steen på midten, og René og jeg i forsvarskæden, står så tæt, at Berkovic og Revivo ikke har nogen plads at spille på. Der er selvfølgelig en risiko ved, at man som forsvarer trækker frem og spiller lige under midten, men det var jo det rigtige. Vi har dem fuldstændig, piller bolden fra dem, som det passer os i 1. halvleg - og reelt har de ikke farlige chancer i hele kampen," svingede Høgh sig op til at mene.

"Jeg troede, vi kunne vinde her i Israel, men jeg havde ikke drømt om 5-0. Det var ikke drømmespil, men professionelt arbejde, hvor Israel faldt helt fra hinanden efter udvisningen af Revivo i 2. halvleg, som vi følger op med at score flotte mål. Kan vi fastholde det spil, vi har vist og udviklet de sidste fem EM-kvalifikationskampe kan vi slå alle i Europa. Det er alene dagsformen, der afgør det, og i det lys er alt muligt i en EM-slutrunde," mener Jes Høgh.

At Danmark skulle tabe 0-6 på onsdag i Parken og miste de EM-billetter, landsholdet allerede har i lommen, anser han for udelukket: "Strengt taget kan jeg godt forstå, hvis nogle af israelerne spillede på at få en karantænegivende advarsel og slå for den lange tur til en håbløs returkamp i dansk novemberkulde. Det kunne jeg godt have fundet på i en lignende situation," sagde Høgh med et skævt grin.