Preben Elkjær: »Der var ingen badebilletter ved EM'84«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har alle muligheder for at komme med til EM i Frankrig, men det nye format giver alt for mange uinteressante kampe, mener Preben Elkjær.

268 kvalifikationskampe mellem 53 håbefulde lande, hvoraf de 24 vil få en billet til EM i Frankrig i 2016.

Aldrig har adgangen til en slutrunde været nemmere, uanset fru Fortunas gavmilde greb i lodtrækningsbowlen. Og det er ikke en udvikling, der kommer landsholdsfodbolden til gode, mener Preben Elkjær.

- Jeg frygter, at der kommer for mange uinteressante kampe i hele kvalifikationen generelt. Det er ikke godt for tilskuertallene heller, lyder det fra den gamle EM- og VM-helt, der selv var med, da Danmark i 1984 nåede frem til semifinalen ved slutrunden i Frankrig efter at have rundspillet Jugoslavien med 5-0 og nedkæmpet Belgien med 3-2 i en gedigen gyser.

Dengang nåede kun otte lande med i den forjættede fodboldforestilling om EM-titlen og det efter en kvalifikationsturnering, hvor man hverken skulle til østeuropæiske randområder som Kazakhstan, Armenien og Hviderusland. Eller for den sags kunne risikere et møde med den rene ingenting og festfyld som Gibraltar, Andorra og San Marino i kvalifikationen.

- Der var altså ikke nogen badebilletter med ved en EM-slutrunde dengang (i 1984, red.). I dag er det jo sådan, at alle hold med et vist niveau kommer med, konstaterer Elkjær, der også er noget perpleks over at se Frankrig optræde i Danmarks pulje, selv om les bleus er kvalificeret i egenskab af værtsnation og kampen er uden betydning.

- Ellers ser det da fornuftigt ud for Danmark. Portugal er slet ikke noget tophold i mine øjne. For mig er det helt uforståeligt, at de skulle være topseedede, for de er alt for ustabile. Vi har da også udmærkede resultater imod dem, så det er ikke skræmmende at skulle møde dem igen, vurderer Elkjær, der heller ikke er svedt ved synet af Armenien, Albanien og Serbien.

- Armenien slog os godt nok 4-0 i Parken, men det var også den største katastrofe i dansk landsholdshistorie. Vi vandt dernede og kan vel gøre det igen, siger Preben Elkjær, som for snart 30 år siden blev uheldig EM-helt ved at brænde i straffesparkskonkurrencen med Spanien.