Portugal vinder EM-guld med finalesejr over Frankrig

Portugal aflyste den franske fodboldfest, da Eder med et langskudsmål sikrede Portugal EM-titlen.

Foto: John Sibley
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En måneds fodboldfest i Frankrig nåede sit klimaks, da Portugal søndag aften kunne skrige glæden ud over Paris.

Med en 1-0-sejr i EM-finalen kunne portugiserne fejre den første EM-titel i fodbold, efter at Eder med et langskud afgjorde kampen i den forlængede spilletid.

Finalen blev aldrig en ophidsende fodboldoplevelse. Den var taktisk med Frankrig som det dominerende hold.

Men Frankrig scorede ikke i den ordinære spilletid, hvor Portugal mod slutningen virkede tilfreds med at jagte forlænget spilletid og måske en straffesparkskonkurrence.

Det blev der dog aldrig tale om, da indskiftede Eders langskud efter 109 minutter afgjorde finalen.

Den ordinære spilletids store drama opstod efter 25 minutter, da Cristiano Ronaldo måtte trække sig ud af finalen med en skade.

Portugal havde Pepe tilbage i forvaret, men portugiserne virkede stressede fra start med flere fejlafleveringer, og Antoine Griezmann havde et par gode tilbud i indledningen.

Frankrig var aggressive og havde initiativet, da Dimitri Payet og Cristiano Ronaldo i indledningen stødte sammen. Det blev dog skæbnesvangert for den portugisiske stjerne.

Ronaldo måtte behandles af flere omgange, men iført forbinding om venstre knæ måtte Ronaldo give op og lade sig udskifte med Ricardo Quaresma efter 25 minutter.

Med tårer i øjnene forlod Ronaldo grønsværen til store klapsalver, mens Portugals angreb nu bestod af Nani og Quaresma.

Kampens dommer, Mark Clattenburg, takserede ikke hændelsen til et kort, og stjernens exit virkede som en kold klud i ansigtet på en finale, hvor spillet efter pausen savnede intensitet de første ti minutter.

Frankrig erstattede så Payet med Kingsley Coman, og efter 65 minutter tilfaldt kampens største chance, da Griezmann headede forbi mål efter oplæg fra Coman.

Kort efter satte Coman Olivier Giroud op, men Girouds afslutning blev klaret af Portugals målmand, Rui Patrício.

Med ti minutter igen var et lumsk indlæg fra Nani lige ved at overrumple Hugo Lloris i det franske mål, men keeperen fik afværget, mens Eder var sendt på banen i stedet for Renato Sanches.

Et stolpeskud fra Andre-Pierre Gignac var lige ved at afgøre kampen i overtiden, men stolpen reddede for Portugal.

I den forlængede spilletid var Eder først tæt på at score for Portugal, før Raphaël Guerreiro drønede bolden på overliggeren.

Minuttet efter endte bolden så hos Eder, der langt ude fra aflyste den franske fodboldfest og kickstartede den portugisiske med sin drømmescoring.

/ritzau/