Playmaker på langtidsholdbar kurs

Rasmus Lauge er en af verdens bedste håndboldspillere. Om nogle måneder skifter han Bundesligaen ud med den ungarske storklub Veszprem. Et skifte i langtidsholdbarhedens navn.

Rasmus Lauge i et gennembrud for Flensburg-Handewitt. Efter sommerferien skifter han til modstanderne på billedet - ungarske Veszprem -for at skåne sig selv og forhåbentlig forlænge sin håndboldkarriere. Arkivfoto: Martin Ziemer/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN ZIEMER

Verdens bedste playmaker går og forbereder sig på at forlade verdens bedste og hårdeste håndboldliga. Om tre kampe er det slut. I hvert fald for denne gang. Det havde ikke behøvet at være sådan, og han har et håb om at vende tilbage en dag, men for nu skylder han sin krop og familie at vende Bundesligaen ryggen. Og han vil gå så langt som til at mene, at det faktisk er ligaens egen skyld, at den ikke kan præsentere den danske playmaker på tyske halgulve i de kommende år.

Snart 28-årige Rasmus Lauge er ikke sådan officielt verdens bedste på sin position, men den danske verdensmester var på All Star-holdkortet som playmaker efter VM-titlen på hjemmebane tilbage i januar, og ekspertvældet var ingenlunde i tvivl om playmakerens vitale betydning for landsholdets offensive gennemslagskraft. Det har de heller ikke været i SG Flensburg-Handewitt, som danskeren efter fire succesfulde sæsoner forlader til sommer til fordel for en svagere ungarsk liga og storklubben Veszprem.

Bundesligaen slider spillere op

En solbeskinnet baggård i Flensborgs bymidte har taget lidt forskud på sommeren denne maj-formiddag. Rasmus Lauges første besøg på Alte Kaffee-Rösterei i Rote Strasse, men betjeningen ved så udmærket, hvem han er, som han fortæller, da cappuccinoen med et dobbelt espressoshot og jordbærtærten er sirligt serveret ved cafebordet. Og han kender såmænd kaffebønnerne, for Alte Kaffee-Rösterei er sponsor i Flensburg-Handewitt og leverer bønner til maskinerne i klubben og den spillerbus, som er en anden væsentlig grund til, at Rasmus Lauge med sin kone, Sabrina, datteren på halvandet år og endnu en på vej flytter til Balaton-søen i det vestlige Ungarn om nogle måneder.

Heroppe i håndboldmekkaet mod nord er der langt på udebane, og de opslidende busture sydover tærer på kræfter og tid. Godt nok har en anden sponsoraftale i indeværende sæson med Danfoss ovre på den anden side af grænsen resulteret i lånte fly fra Sønderborg til adskillige udebanekampe, men stadig er udgangspunktet to dage for en udebanetur.

»Det er ikke vemodigt at skulle slutte af i Bundesligaen. Det er jeg fuldstændig ligeglad med, men det er vemodigt at skulle forlade klubben og byen. Helt vildt. Der har været en fed oplevelse at spille her. Vi har haft - og har det skidegodt både på holdet og som familie her. Sportsligt har det været en succes. Vi blev mestre sidste år og er tæt på at blive det igen. Men det med at forlade Bundesligaen har jeg ingen problemer med. Det er netop den, der også er med til at dræbe en fysisk og rejsemæssigt,« understreger Rasmus Lauge.

Søndagen forinden har turen dog været knap så lang. Topkampen og ærkerivalderbyet mod THW Kiel var en tæt og vanlig intens affære i Ostseehalle i Kiel. 20-18 i sidste ende med to af ligaens bedste forsvar og en dansk landsholdskeeper i skikkelse af Niklas Landin som udslagsgivende plankeværk langt oppe i 40erne på redningsprocenten. Blot Flensburgs andet nederlag i ligaen i år, men med tre kampe tilbage og to points forspring til Kiel har Lauge og hans tre danske landsholdskammerater Lasse Svan, Anders Zachariassen og Simon Hald fremdeles afgørelsen på egne hænder.

Hele seks danske verdensmestre på banen i Ostseehalle med lillebror Magnus Landin på venstre fløj for hjemmeholdet. Og såmænd også Rasmus Lauges gamle hjemmebane, hvor han indledte sin udlandskarriere i 2013 og vandt to tyske mesterskaber på stribe. I Kiel døjede han med længere skadesforløb, som han også har været igennem i Flensburg siden skiftet for fire år siden. Med to andenpladser og to mesterskaber, hvis det ikke glipper i de tre sidste kampe, har han en måske endnu større aktie i Flensburg-triumferne. I sidste og denne sæson har Lauge været aldeles ustyrlig i sine afslutninger og assistspil. Og så var der lige den der VM-titel oveni hatten.

Men han vil gerne trække den endnu længere. Gerne på den anden side af de 35, inden han vender sidste karriereblad, og så langt ville han i egen optik ikke kunne trække den på Bundesliga-brædder. I denne sæson alene runder han med landskampe snildt 60 kampe i alt.

Større stjerner, mindre konkurrence

»Man betragter nok Veszprem som en større klub. De har godt nok aldrig vundet Champions League som Flensburg, men de har et bredere mandskab, har større stjerner på holdet, større økonomisk råderum. På sin vis et sidelæns skifte, fordi jeg går til en national liga, hvor konkurrencen er mindre, og man i princippet kun kæmper mod ét hold, et rigtig godt et, Pick Szeged, og så går man all in på Champions League, som jeg sammen med et OL mangler at vinde.

Det er et eventyr, min kone er med på ideen, og det er godt planlagt, fordi jeg skrev under for lang tid siden. Vi overtager René Toft Hansens hus, så det praktiske er på plads. Det bliver sindssygt hårdt at sige farvel. Lidt som at slå op med en kæreste, man har det godt med, men har lidt forskellige prioriteter i forhold til, så man føler, at man bliver nødt til det. Jeg vil elske at komme tilbage hertil og spille.

Mit mål er at passe bedre på min krop og forlænge min karriere. Så må vi se, om de får ændret nogle ting i Bundesliga-strukturen, så det kan være, at det bliver attraktivt for mig at komme tilbage. De kan i hvert fald starte med at sørge for, at vores ferier bliver længere, så man rent faktisk har noget tid til at restituere. I år slutter vi 9. juni, og det er jo det rene vanvid. Det er ikke nu, vi har brug for de lange huller, der er i kampprogrammet. Det kunne man have lagt meget tættere, for vi er jo alligevel helt smadrede. Turneringen kunne have været lukket allerede 23. maj. Bare ved at gøre det, kunne man spare to en halv uge,« påpeger Rasmus Lauge, der dog med en vis modvilje slipper for et mellemspil og Final 4 i Champions League om 14 dage, som Flensburg missede med et samlet kvartfinalenederlag til - Veszprem.

I år er ingen tyske hold med i den traditionelle Final 4-weekend i Köln. Nikolaj Jacobsens Rhein-Neckar Löwen røg ud i ottendedelsfinalerne. Eller jo, den danske landstræner og hans assistent, Henrik Kronborg, deltager, fordi de er i gang med at opdatere deres respektive træner-CVer til den i fremtiden obligatoriske Master Coach-uddannelse. Nok ikke den bedste jord, den studietur er faldet i. Verdens bedste træner burde velsagtens stå ved tavlen i stedet.

Verdens bedste playmaker napper til gengæld en friweekend inden slutspurten og afskeden med Bundesligaen sætter ind.