Piontek kårer Olsen som bedste danske landstræner nogensinde

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morten Olsen har kun 16 måneder tilbage af sin tjans som landstræner, efter han tirsdag meddelte sit stop efter EM i 2016. Det bliver enden på 35 år under de danske faner for Olsen, der startede som landsholdsspiller og siden anfører på det elskede 80'er-landshold.

Her var Sepp Piontek bossen, og han så allerede dengang en kommende træner i Morten Olsen, der især gjorde sig bemærket med sin evne til at rage højt i hierarkiet blandt ikke så ordknappe medspillere som Frank Arnesen, Søren Lerby og Preben Elkjær.

»Han var en anfører, som alle på holdet respekterede. Selv Preben Elkjær respekterede ham, hvis han sagde noget. Morten Olsen var en personlighed allerede dengang som spiller og siden også som træner,« siger Sepp Piontek.

Netop Morten Olsens personlighed var vigtig for Sepp Piontek, og selvom Olsen dengang 'blot' var landsholdsspiller, havde han alligevel sine meningers mod. Også til at gå imod landstrænerens taktik. Allerede dengang viste Olsen nemlig, at han havde en klar holdning til, hvordan landsholdet skulle spille.

»Man kunne have en god fodboldfaglig samtale med ham, og vi var for det meste enige. Der var kun to gange i vores 11 år, hvor vi var uenige. Den ene gang handlede om, hvorvidt jeg i Rusland-kampen skulle bruge Jesper Olsen eller Per Frimann på højrekanten.«

»Den anden gang var i en kamp i Hannover mod Spanien i EM 1988. Jeg syntes, vi skulle passe meget på, fordi Spanien var gode på kontra med Emilio Butragueno blandt andre. Der mente Morten Olsen, at vi skulle spille, som vi plejede, og som vi havde gjort i Mexico (under VM i 1986, red.) med fuld fart på,« siger Sepp Piontek, der ikke er bange for at rangere Olsen som den bedste landstræner nogensinde:

»Jeg mener, at Morten Olsen var den dygtigste træner af os to. Jeg placerer mig som nummer tre af alle landstrænere. Richard Møller Nielsen blev Europamester - han må være nummer et eller to. Så bliver jeg frivilligt nummer tre. Det har jeg det godt med,« siger Sepp Piontek med et stort grin.