Pengenes flugt over fodboldens plankeværk

Asiatiske spillesyndikater har muligvis forsøgt at manipulere med udfaldet af en op til 26 kampe på europæisk grund. UEFA kræver tilbundsgående undersøgelse.

Mistanken om organiseret fodboldsnyd nager UEFAs præsident, Michel Platini. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Buholzer/Reuters

Det er et arketypisk råd, at man kan følge pengene, hvis man vil finde frem til en given forbrydelses arnested.

Problemet med den seneste anklage om aftalte kampe i europæisk fodbold er så bare, at man for det første ikke ved, om der i skrivende stund reelt har fundet fusk og svindel sted.

Og for det andet har man ingen anelse om, hvor pengene eventuelt er flydt hen.

Det er nogle af de spørgsmål, UEFA-præsident Michel Platini gerne vil have besvaret - på vegne af UEFA, men vel også på vegne af en fodboldverden, som får stadigt sværere ved at holde stien så pur og uskyldsren, som sportens romantikere helst vil have den, fordi eksemplerne på manipulation, aftalt spil og korruption har været tiltagende i takt med pengenes fremmarch. Og fordi ikke mindst asiatiske spillesyndikater byder sig til som centraler for lige dele pengevask og ludomanisk amokløb med svimlende summer på højkant.

Her og nu skal der skabes klarhed over, om der er hold i det ansete tyske magasin Der Spiegels artikler om udbredt snyd.

Starter i 2005
Ifølge Der Spiegel er det UEFA selv, som har henvendt sig til den europæiske politienhed (Europol) i den hollandske by Den Haag for at komme til bunds i sagen. Og det er ikke en røg, som er steget til vejrs uden en brand, hvis man skal tillade sig at tolke udtalelserne fra UEFA-præsident Michael Platini.

»Jeg er villig til at betale en høj pris for at beskytte europæisk fodbold. Jeg elsker fodbold, og vi må sætte alle kræfter ind på at beskytte den,« pointerer Platini med et anstrøg af latinsk patos i en replik til Der Spiegel.

Hvorom alting er, vil det formentlig være dumhed i renkultur at sidde faresignalerne overhørig. For hvis de seneste meldinger taler sandt, er ihvertfald 15 kampe for nuværende under mistanke fra UEFA for at være manipulerede.

Det drejer sig om en kvalifikationskamp til EM-slutrunden 2008, nogle kvalifikationskampe til henholdsvis UEFA Cup og Champions League samt nogle Intertoto-opgør. Hvornår de pågældende kampe er spillet og hvilke hold, der er involveret, står ikke klart.

Men det 96 sider lange sagskompleks daterer sig ifølge kilder i UEFA tilbage til sommeren 2005.

Snyd i mange lande
Hvis der er hold i historien om de fuskede fodboldkampe, er det ikke en førstegangsforeteelse i nyere tid. Det kan være svært at holde fast i, eftersom det ugentlige opbud af kampe konstant og hele tiden synes at viske tavlen ren. Eller bare sende den almindelige fodboldforbruger ind i en tilstand af glad glemsel og tilgivende amnesti.

Sikkert er det dog, at der alene i de seneste år er afsløret snyd i lande som Brasilien, Tyrkiet, Italien, Tyskland, Finland samt Belgien. Og at flere andre lande har været eller er i søgelyset.

Som det hedder i UEFAs rapport, er det ikke mindst asiatiske spillesyndikater, som er under mistanke:

Fordi der ikke er nogen grænse for indskuddenes størrelse. Og fordi »folk med ønske om at manipulere en fodboldkamp let have spillet mellem en og to millioner euro (7,5-15 mio. kr., red.) og dermed score en gevinst, der er tilsvarende meget højere,« som det hedder i rapporten.

Ovenstående tal er ikke summer, som for alvor får klubnavne i stil med Manchester United, AC Milan eller Bayern München til at lade hånt om enhver moralsk forpligtelse.

På den anden side skal man heller ikke være blind for, at Europa allerede har oplevet det etiske fundament billedligt talt slå revner på steder, hvor man troede, soklen var af hærdet stål og beton.

Ikke første gang
I sommeren 2004 blev den tyske dommer Robert Hoyzer sammen med en håndfuld andre anklaget og fundet skyldig i at have fiflet med kampe på næsthøjeste niveau. I det tilfælde var det en kroatisk spillemafia, som havde allieret sig med dommer Hoyzer i håbet om at kunne påvirke forløbet af blandt andet flere pokalkampe og opgør fra den højeste amatørliga.

Værst var det formentlig, at den italienske Serie A med en stor skandale i foråret 2006 viste, at fusk på højeste niveau kan finde sted.

Således blev Juventus, AC Milan, Lazio og Fiorentina alle dømt skyldige i at have forsøgt at påvirke udfaldet af kampe.

Juventus blev på den baggrund degraderet til næstbedste række og er først nu ved at finde fodfæste igen.

Altimens nye skandaler måske ulmer i den europæiske fodboldundergrund.