Pelé hylder afdød engelsk målmand for legendarisk redning

Gordon Banks parerede Pelés hovedstød, men redningen lagde fundamentet for et venskab, siger fodboldikonet.

Gordon Banks (tv) og Pelé (th) udviklede et varmt venskab efter deres tid som aktive spillere. Her ses de sammen til en velgørenhedskamp i 2008. Action Images/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Rio de Janeiro. Den tidligere engelske landsholdsmålmand Gordon Banks, der døde tirsdag i en alder af 81 år, var et af sportens allerstørste talenter.

Og så leverede han den måske mest legendariske redning i fodboldens historie.

Det skriver det brasilianske fodboldikon Pelé i et opslag på Facebook.

- Han kom ud af det blå og gjorde noget, jeg ikke troede var muligt, skriver han om Banks redning af sit hovedstød ved VM i Mexico i 1970.

- Jeg er glad for, at han reddede mit forsøg - for det startede et venskab, som jeg altid vil værdsætte. Hver gang vi mødtes, var det, som om vi aldrig havde været fra hinanden.

Gordon Banks var landsholdsmålmand for England fra 1963 til 1972. Selv om han spillede en stor rolle i Englands sejr ved VM i 1966, så blev den sublime redning i gruppekampen mellem England og Brasilien i 1970 hans mest mindeværdige bedrift.

Brasilien vandt dog kampen 1-0 og endte med at vinde VM det år.

- Hvil i fred, min ven. Ja, du var en magisk målmand. Men du var også så meget mere. Du var et fint menneske, skriver den 78-årige Pelé.

Det er ikke kun brasilianeren, der har rost den tidligere målmand efter hans død.

Bobby Charlton, der var en af drivkræfterne på det engelske mandskab ved VM i 1966, udtaler, at han er "stolt af at kunne kalde ham holdkammerat".

- Vi delte selvfølgelig den store dag sammen i 1966 (da England blev verdensmestre, red.), men det var mere end det, siger den pensionerede midtbanespiller.

Englands nuværende træner, Gareth Southgate, kalder Banks for "én af de allerstørste" i engelsk fodbold.

Det tyske landshold, der måtte se sig slået af Banks og englænderne i finalen ved VM i 1966, skriver i et opslag på Twitter:

- En hård modstander og en god mand. Hvil i fred, Gordon Banks.

/ritzau/