På tærsklen til Wilbeks vildeste år

OL-året 2008 kan sende Ulrik Wilbeks danske håndboldherrer ud i 25 betydende landskampe. I 2007 spillede landsholdet 10.

»Jeg har helt klart den overbevisning, at hvis man går og forbereder sig på en nedtur, så kommer den. Og der er ikke nogen grund til at tro, at den skulle komme.« Ulrik Wilbek Fold sammen
Læs mere
Foto: David Hecker/AFP

Om otte dage udtager landstræner Ulrik Wilbek den trup, der skal gå efter guldet ved mændenes europamesterskab i håndbold i Norge i næste måned. Og udtagelsen bliver samtidig starten på, hvad der kan blive det vildeste år nogensinde i Wilbeks og herrelandsholdets historie.

Siden det succesfulde VM i Tyskland for 10 måneder siden, hvor Danmark den 4. februar foran 20.000 tilskuere i Köln Arena satte et effektfuldt punktum for en storslået VM-kampagne med 34-27 sejren over Frankrig i bronzekampen, har det danske herrelandshold ikke spillet én eneste betydende landskamp.

Landsholdet har i alt spillet syv træningskampe siden VM, og der er ikke flere på programmet på denne side af nytår. Men det bliver der lavet voldsomt om på i 2008.

Worst case scenario for herrelandsholdet i 2008 er 25 betydende landskampe, og i det tal er ikke medregnet adskillige testkampe i optaktsfasen til de vigtige kampe, ligesom klubkampe i diverse landes turneringer, pokalkampe, Champions League-kampe og øvrige Europa Cup-opgør skal lægges oven i for de fleste landsholdsspilleres vedkommende. Endelig mangler op til 10 betydende VM-kampe i Kroatien i januar 2009, hvor næste verdensmesterskab afvikles i direkte forlængelse af de nævnte kampe i 2008.

Værsgo at skylle!

Nu behøver det ikke gå så godt, om man så må sige. For hvis de danske håndboldherrer flopper totalt ved EM og formøbler OL-chancen i kvalifikationen sidst i maj, kan antallet af betydende kampe i 2008 blive mere end halveret. Men så tragisk en nedtur for herrelandsholdet tror de færreste vel på, når manden bag landsholdet er succesmageren over dem alle, Ulrik Wilbek, der aldrig er kommet hjem fra en slutrunde uden medaljer. Og det er i hvert fald ikke en udvikling, landstræneren selv kalkulerer med.

»Jeg har helt klart den overbevisning, at hvis man går og forbereder sig på en nedtur, så kommer den. Og der er ikke nogen grund til at tro, at den skulle komme. Det kan godt være, at den kommer. Men så må jeg forholde mig til det til den tid,« svarer Ulrik Wilbek på spørgsmålet om, hvorvidt han har forberedt sig på det øjeblik, hvor han første gang løber ind i karrierens første fiasko.

Godt forberedt
Det er til gengæld også noget af det eneste, Wilbek ikke har forberedt sig på. For håndboldåret 2008 er for længst planlagt med udsigt til de mange vigtige landskampe. Og da sæsonens store mål er at komme til De Olympiske Lege i Kina, indebærer det også, at håndboldens normale sommerferie i juni og juli bliver inddraget for herrelandsholdets vedkommende. Derfor skal projektet sælges til spillerne.

»Det handler faktisk om at få spillerne til selv at sætte ord på, hvordan sådan en plan skal se ud, for at du kan vinde OL. Og så lytte til deres ønsker. De har fået en uges ferie i de otte uger op til OL, hvor de bare har ferie. Så har de fået en uge, hvor deres familie er med på træningslejr. Og så er der tre ugers træningslejr mere, hvor vi bare er os selv. Og derudover tre uger, hvor de træner hjemmefra, forstået på den måde, at vi samles to-tre gange om ugen og træner endagstræninger, hvor man bare kører til og fra. Så de træner meget højt i syv ud af otte uger, men noget af det er hjemmefra, noget af det er i internat, og noget af det er med familie. Så den er spiselig,« konstaterer Ulrik Wilbek.

Og den er spillerne tilsyneladende med på.

»Helt bestemt. Først bad vi dem jo om at komme med kommentarer til, hvordan de gerne ville have det, og så lavede jeg så programmet ud fra det. Det har jeg så præsenteret for dem, og de har sagt god for det. Og så er programmet sendt ud til alle de spillere, der kunne tænkes at blive involveret i OL,« forklarer landstræneren, der flere gange er blevet rost af landsholdsspillere for at inddrage dem i planlægningen på den måde.

Med al den snak om OL-planlægning, kan man næsten fristes til at tro, at Ulrik Wilbek nærmest betragter det som en formalitet, at Danmark er blandt de 12 nationer, der skal til Beijing i august, og at han allerede har bestilt flybilletter. Men sådan hænger det ikke sammen. Årets store mål er De Olympiske Lege. Men...

»Det primære mål er først og fremmest at komme til OL. Og lige nu er vores store mål EM. For vi kan jo også komme til OL gennem EM,« påpeger Wilbek med henvisning til, at europamesteren får en olympisk billet uden om OL-kvalen i maj.

Går efter guldet
Dermed understreger landstræneren også sin og holdets målsætning for EM i Norge, nemlig, at Danmark går efter guldet. Selv om det kan blive svært nok.

»Der er ikke nogen tvivl om, at de fleste hold nok vil satse alt på denne EM-turnering. Alle hold kan jo se, hvor meget den gælder. Hvis du sammenligner EM i Norge med VM i Kroatien om et år, så kan du ved EM kvalificere dig til OL. Du kan også kvalificere dig til VM om et år, og du kan kvalificere dig til næste EM om to år. Ved VM i Kroatien om et år er der kun én ting, man kan kvalificere sig til. Kun vinderen i Kroatien kvalificerer sig til det efterfølgende VM. Så der er godt nok stor forskel på, hvad det fører med sig at få en god placering i Norge og i Kroatien,« påpeger Wilbek.

Skulle Danmark misse OL-billetten i Norge, er der som nævnt en olympisk kvalifikation sidst i maj at falde tilbage på. Danmark er i kraft af bronzemedaljen ved VM i Tyskland allerede sikret plads i OL-kvalen, og tredjepladsen har oven i købet givet danskerne hjemmebanefordel i den pulje på fire hold, der i udgangen af maj måned spiller alle mod alle over tre dage, hvorefter de to bedste hold er klar til OL.

De øvrige hold i puljen er endnu ikke på plads (det afhænger af EM-rækkefølgen), men sikkert er det, at kampene spilles i Herning Messecenter, der efter ombygning vil kunne rumme op til 10.000 tilskuere.

Et spørgsmål om indstilling
Med den opbakning må Wilbek & Co. have gode chancer for at komme til Beijing, men spørgsmålet er, om de i forvejen hårdt prøvede spillere kan holde til først at satse på EM, så spille hovedrunde i Champions League for deres klubber, mens de samtidig afslutter deres respektive ligaer, hvorefter de spiller kvalifikation til OL og i direkte forlængelse playoff kampe til VM i Kroatien. For så at gå i to måneders træningslejr op til De Olympiske Lege i august.

»Det der med at holde til det handler jo meget om, at det er nogle andre typer kampe, og det er en anden form for træning og i et andet regi end bare at være i klubben. Og går man hele tiden og tænker på, at man ikke kan holde til det, Så kan man ikke holde til det. Men hvis man siger, at det bliver sjovt og spændende, så kan man godt holde til det,« mener Ulrik Wilbek.

Han medgiver dog, at der efter en succesfuld OL-kampagne kan komme en reaktion hos nogle af spillerne, og det er han da også forberedt på.

»Jeg håber selvfølgelig, at nogle af de kvalifikationskampe, vi skal spille i efteråret (med henblik på EM i Østrig 2010, red.), det er mod nogle modstandere, hvor vi kan prøve nogle spillere af fra næste geled. Nogle af de unge, sådan at vi også kan frede nogle af de andre lidt. Og hvem ved. Det kan da også være, at vi bliver nødt til at spille et VM i Kroatien, hvor nogle siger: »Nu har jeg bare behov for at få fri. Det kan godt være, at jeg kommer tilbage på holdet, men lige nu bliver det uden mig«. Det ved jeg jo ikke, men lige nu er det EM og OL, det gælder. Og det er dertil, vi kan se lige nu.«

Ønskeår for træneren
Ulrik Wilbek lægger dog ikke skjul på, at 2008 er et ønskeår for ham som landstræner.

»For det første kan jeg være medbestemmende om at ramme topformen. Det kan jeg overhovedet ikke ellers. For det andet kan jeg udvikle på spillet. Ellers er det jo hele tiden noget med at gå ind og lave repetition. Når vi samles i januar, så har vi to dage, inden vi starter LK Cup. De to dage bruger vi til repetition. Udvikling er der ikke tid til. Udvikling skal vi lave de fire dage i december, hvor der i øvrigt mangler en tre-fire spanske spillere. Og når vi har udviklet, skal vi repetere det, for de kan alligevel ikke huske det, når vi har været så lang tid væk. Så det bliver hele tiden et efterslæb med at repetere og repetere. Det er klart, at det nogle gange er utilfredsstillende, når man er udviklingsorienteret, som jeg er. Så derfor glæder jeg mig jo rigtigt meget til, at jeg i juni og juli kan sætte mit præg på spillet,« siger Ulrik Wilbek.

Han forudser i øvrigt, at De Olympiske Lege i Beijing håndboldmæssigt kan blive en stor og nyskabende oplevelse.

»Jeg tror, at OL vil blive den turnering, der bliver på det højeste niveau. Seneste EM og VM har også været på højt niveau, skal det siges, men ved OL vil man få mulighed for at se nye ting. For ellers bliver de nye ting jo opfundet i klubberne. Her får vi chancen for at opfinde det på landsholdet.«