På klingen: Til at stole på

Hvis Michael Rasmussen fastholder, at et forspring på tre minutter er tilstrækkeligt inden den afsluttende enkeltstart, er der her og nu kun to mand, der kan tage sejren fra ham.

Hvem i hele verden kan man stole på? Hvis man sådan går ned i de mindste detaljer, er det nok de færreste, men spørgsmålet er unægtelig blevet aktualiseret, efter Michael Rasmussen proklamerede, at han er til at stole på.

Det er han også. I hvert fald når det gælder hans evner til at køre på cykel denne sommer. Sågar på enkeltstarten, som vi så i lørdags, men i særdeleshed i de høje bjerge, som det blev demonstreret i går.

Faktisk ligner den klejne dansker lige nu et endda særdeles godt bud på vinderen af Tour de France. En sejr, der hvis-og-hvis bør udløse national stolthed og glæde, modtagelse i Tivoli, og hvad der ellers hører sig til.

Men her knækker filmen. Cykelsportens øjeblikkelige (doping)tilstand gør, at der ikke rigtig er plads til jubelreportage, da man som jeg har påpeget før aldrig ved, hvad morgendagen bringer. Men indtil da må de reneste kaste den første sten. Som tingene står nu, kan der ikke pilles ved en sikker førsteplads i verdens største cykelløb. Og hvad der er endnu vigtigere. Med indsatsen i går distancerede Rasmussen nogle af medfavoritterne med over fire minutter.

Levi Leipheimer, Andreas Klöden og Carlos Sastre befinder sig i situationer, hvor de har alt at frygte, hvis de bliver ofre for nye danske magtdemonstrationer i dag i Pyrenæerne. I virkeligheden kan løbet så være kørt for dem, som det vel når det gælder sejren er for eksempelvis Alejandro Valverde og sidste års nummer 2, der formentlig tildeles sejren, når Floyd Landis er dømt for doping, Oscar Pereiro. Det lyder lidt uvirkeligt, men er ikke desto mindre sandt. Kan Rasmussen sikre sig et lignende forspring til Alberto Contador og Cadel Evans, begynder det at ligne det, som han selv var den eneste, der troede på inden løbet tog fart i London for to uger siden. Sejr i Paris.

Jeg synes Evans viste svaghedstegn i går. Australieren satte over to minutter til og er vupti tre minutter efter den gule trøje. Den slags må unægtelig give et knæk, som man ikke bare kommer over efter en god nats søvn. I særdeleshed da alt indtil i går havde fungeret perfekt for manden. Derimod bliver Contador farlig. Han er den ambitiøse mand, der efter etapesejren i går vil angribe Rasmussen. Allerede i dag. Spørgsmålet er, om han er til at stole på.