På klingen: Den nye Tour

Flere franske forslag om, hvordan vi får et dopingfrit løb, men hvis det ender med, at arrangørerne ikke længere vil eller tør invitere verdens bedste cykelryttere, lyder det som en bedre ide at stå af...

I pressebil 1891 blev den daglige musikindsprøjtning reddet af en venlig kollega, der kalder sig »musikalsk analfabet«. Det må accepteres, når jeg selv glemte en vigtig del af bagagen derhjemme, men i en blandet landhandel fandtes dog Hotel California med udgangsreplikken: »You can check out anytime you like, but you can never leave.«

Sådan vil det altid være med Le Tour. Rejs hjem, forlad den, forband den, glem den, men du slipper den aldrig. Med mindre de totalt ødelægger showet, hvilket kan være ved at ske i dopingbekæmpelsens navn.

De franske aviser har travlt med at give Tour-ledelsen gode ideer til, hvordan »den nye Tour« skal se ud, efter arrangørerne ikke længere vil have noget at gøre med UCI. Som sagt af Tour-bosserne er det jo bare en flok inkompetente tosser, der ikke ved en pind om cykelløb. Touren skal enerådigt bestemme, hvilke ryttere og hold, der må være med. Det etiske kodeks er vigtigere end sportslig kvalitet.

Jeg aner ikke, hvor langt direktør Christian Prudhomme vil gå i renhedens navn, men flere forslag fra de franske aviser får mig til at frygte det værste, så Touren ender som en kønsløs affære uden sportslig berettigelse.

Kortere etaper og flere hviledage er vejen til et dopingfrit løb, messer de. Problemet er bare, at folk ikke længere doper sig for at overleve, for at følge med. De gør det for at vinde løbet. Uanset hvor kort det er. Så skal straffene gøres hårderes, og der skal lægges hårdt pres på lægerne, hvilket er fint nok, men så følger en interessant en.

Vi skal tilbage til de nationale hold. Altså måske ikke noget CSC, ikke noget Discovery Channel, men et spansk hold, et italiensk, et amerikansk, et fransk og vel et nordisk, da det bliver svært at sætte et dansk på hjul. Uanset hvor gode intentionerne er, har jeg svært ved at sluge den. Efter min bedste overbevisning bør Touren bestå af de absolut topprofessionelle hold og verdens bedste ryttere. Ellers kan man lige så godt lukke og slukke.

Samtidigt må Prudhomme & co. tvinges til at samarbejde med UCI om dopingbekæmpelse. På højeste blus. Så effektiv som den nu kan blive. Alt andet bør være tom snak.

Selvfølgelig på værdig vis, så vi undgår en heksejagt, som den Michael Rasmussen var ude for.

I min verden ligger Touren 2008 langt ude i fremtiden, men jeg håber det bliver et løb, hvor verdens 189 bedste cykelryttere stiller til start. Med den risiko, der altid vil være for, at en eller anden Vinokourov dummer sig.

Tilbage er at sige tak for denne gang. Tak for Touren, tak til alle, der holdt ud og det ikke kun i år.

Denne station sender ikke mere.