OVERBLIK: Boksningens rapkæftede sommerfugl

Muhammad Ali var hurtig på fødderne og i replikken. Og han var ikke bleg for at rose sig selv.

Muhammad Ali, der døde natten til lørdag, brugte i 1965 blot et minut på at slå den daværende sværvægtsmester Sonny Liston i gulvet. Det var inden den kamp, han kom med sin bedst kendte udtalelse om, at han svævede som en sommerfugl og stak som en bi. Scanpix/Files Fold sammen
Læs mere

Phoenix. Den afdøde amerikanske bokser Muhammad Ali var ikke bare kvik på fødder og næver. Han var også godt skåret for tungebåndet og leverede livet igennem utallige verbale perler. Ikke mindst om sig selv.

Her er nogle af Muhammad Alis bedst kendte ord:

- Jeg svæver som en sommerfugl og stikker som en bi (float like a butterfly, sting like a bee). Sagt inden han som 22-årig skulle møde den daværende sværvægtsmester, Sonny Liston. Ali vandt.

- Det er bare et job. Græs gror, fugle flyver, og bølger skvulper ind over sandet. Jeg giver folk bank.

- Det var som at dø. Det tætteste på døden, som jeg kender til. Sagt efter den legendariske kamp, som Ali tabte over 15 runder mod Joe Frazier.

- Boksning er en masse hvide fyre, der ser på to sorte fyre give hinanden bank.

- Derhjemme er jeg en flink fyr, men det ønsker jeg ikke, at verden skal vide. Jeg har noteret mig, at ydmyge folk ikke kommer særlig langt.

- Jeg har kæmpet mod alligatorer. Jeg har været i slåskamp med en hval. Jeg har leveret lyn og torden i fængslet. I ved, at jeg er slem. Jeg har dræbt en klippe, såret en sten og sendt en mursten på hospitalet. Jeg er så slem, at jeg gør medicin syg.

- Jeg er ikke den største. Jeg er den dobbeltstørste. Ikke kun fordi jeg slår dem i gulvet, jeg vælger selv, hvilken runde det sker i. Jeg er den modigste, den smukkeste, den ypperste, mest kalkulerede, den dygtigste bokser i ringen i dag.

- Det kan godt være, jeg ikke taler perfekt, hvidt engelsk. Men jeg leverer visdom.

- Ting jeg engang gjorde uden besvær - min stærke stemme og mine hurtige bevægelser - er sværere nu. Men jeg står op hver dag og forsøger at leve livet fuldt ud, for livet er en gave fra gud.

Kilder: Reuters og abcnews.com.

/ritzau/