OL er lukket land for danske fans

Danskere, der vil overvære sportsbegivenhederne ved næste års OL, støder panden mod den kinesiske mur. Det er nemlig nærved umuligt at opdrive billetter.

Danske tilskuere skabte en forrygende stemning ved OL-finalen i håndbold for kvinder i 2000 i Sydney. Lignende scener foran danske OL-deltagere skal man ikke forvente i Beijing næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

På billedet her i nærheden jubler en masse danske tilskuere, kort efter afslutningen på OL-finalen i damehåndbold. Danmark vandt nemlig over Ungarn dengang i Sydney i 2000. Via sublim fight og god støtte fra massevis af rød-hvide fans, der var rejst om på den anden side af jordkloden.

Selvom håndboldpigerne ikke har kvalificeret sig til det forestående OL i Beijing i 2008, er interessen for at heppe på danske atleter stadig stor. Så meget fremgår af læserhenvendelser; så meget bekræfter diverse rejsebureauer og Jesper Frigast Larsen, der af Danmarks Idræts-Forbunds bestyrelse på ny er udpeget til Chef de Mission.

Ovenstående parter nævner dog også, desværre, at det er kropumuligt at fremskaffe det antal OL-billetter, der svarer til efterspørgslen.

En læser, som ønsker at være anonym af frygt for at blive tilbageholdt i Kina, er eksempelvis kun blevet tildelt én billet ud af 16 ønsker – endda en billet til et indledende heat i roning! Uagtet vedkommende har betalt såkaldt »registration fee« hos det britiske selskab Sportsworld, der med eneret administrerer »danske OL-billetter« på DIFs vegne.

»Forud for OL i Athen i 2004 fik jeg uden problemer 13 af de 15 billetter, jeg gerne ville have,« siger han.

Taget på sengen
Jesper Frigast Larsen er den første til at beklage, at OL løber af stablen uden hektisk dansk aktivitet på tribunerne.

»Man kan nok sige, at den olympiske bevægelse er blevet taget på sengen af de kinesiske arrangører. Kineserne har reserveret en stor del af billetterne til hjemmemarkedet. De vil have, at TV skal vise en kinesisk folkefest – ikke udlændinge eller halvtomme tribuner. Nogle af billetpriserne er helt i bund. Det koster måske ikke mere end ti kroner, så den almindelige kineser kan komme ind,« siger Jesper Frigast Larsen og påpeger, at flere nationale sammenslutninger har klaget til Den Internationale Olympiske Komité, der også forsøger en dialog med arrangørerne.

»Forhåbentlig medfører dét pres nogle større kvoter. Men situationen vil ikke ligne tidligere Olympiske Lege, hvor vi havde frit valg på alle hylder. Det kan være, at tingene ændrer sig lidt hen ad vejen – men godt bliver det ikke,« siger Jesper Frigast Larsen.

Billetsituationen er så grotesk, at Kronprins Frederik, ministre og andre, som DIF samt Team Danmark normalt inviterer på tur, ikke – for nuværende – har adgang til åbningsceremonien, gymnastik, badminton og bordtennis.

»Vi har kæmpeproblemer. Generelt er kun 20-40 procent af billetønskerne imødekommet. Vi fik beskeden i sidste uge og får svært ved at lave et gæsteprogram. DIFs bestyrelse og vores officielle gæster må tage til takke med det, de får. Vi får ikke det, vi vil have,« siger Jesper Frigast Larsen.