Nytårsfuser i Garmisch

Rent roulettespil i Tyskland, hvor det traditionsrige nytårsshow regnede og blæste væk.

Den sidste konkurrence på den 70 år gamle, olympiske skihopbakke i Garmisch-Partenkirchen blev fejret med nytårsfyrværkeri. Men på det tidspunkt spillede kun hornorkestret... skihopfolket var drevet på flugt af den kolde regn. Foto: Kai Pfaffenbach Fold sammen
Læs mere

Så har man oplevet det med.

Hvad der skulle have været en festlig afsked med den gamle, klassiske hopbakke i Garmisch-Partenkirchen endte som en nytårsfuser af dimensioner.

Voldsom blæst krydret med regn og lidt for høje temperaturer til skihop, afbrød flere gange den traditionsrige konkurrence, der så nytårsdagens lys for første gang i 1953 og som siden har været fast årlig dagen-derpå-underholdning til TV-seere verden over.

Til sidst var der ikke andet at gøre end at aflyse den store finale, hvor de 30 bedste skulle kæmpe om sejren. Dermed kom schweizeren Andreas Küttel til at stå som vinder, da han var bedst i den indledende runde.

Det kan da også være, han var endt som vinder alligevel, men det er ingenlunde sikkert. Der er en del taktik i det her og nogle hoppere vælger ikke at vise deres sande styrke i det første spring.

125,5 meter hoppede Küttel, hvilket ikke var længst, men ifølge dommerne den mest stilrene præstation på en dag, der var alt andet en stilren. Dagens længste leverede japaneren Noriaki Kasai, men da karaktererne ikke var med ham, rakte 128 meter kun til tredjepladsen.

En trist afsked med skisportens gamle dame som bakken i det sydtyske er blevet kaldt. Der skulle have været rundet af med hornmusik og en »hemmelig« sidste hopper, der vist nok var den »gamle« østriger Andreas Goldberger.

»Festlig, folkeligt og fornøjeligt,« som de lidt frit oversat sagde, men da var folket for længst trasket hjem. Faktisk oplevede man som noget ganske usædvanligt, at der forholdsvis tidligt var folkevandring mod udgangene.

De tapre, der blev, fik oplevet vinterens komet, den kun 16-årige Gregor Schlierenzauer. Den østrigske skoledreng endte på fjerdepladsen, men bevarede førerpositionen i 4 Schanzen Tournee, hvis tredje akt udspilles i hans hjemby Innsbruck på torsdag.

»Jeg er lykkelig for bare at være kommet igennem,« sagde han bagefter, hvilket sammenfattede holdningen hos hopperne, der mere rette betragtede dette som rent lotterispil.

Næste år står en ny hopbakke klar i Garmisch. Vejret tør vi ikke spå om.