Nyt frontalangreb på Bjarne Riis

Jörg Jaksche afleverer nu et nyt hårdt anslag mod den hårdt prøvede troværdighed hos Team CSCs chef Bjarne Riis. Den tidligere CSC-rytter hævder, at Riis i vidt omfang kendte til tyskerens doping på det danskbaserede hold og tilmed rådgav om det. Team CSC overvejer sagsanlæg. ASO, DCU og CSC afventer de endelige artikler.

Manden i centrum af de seneste dopingafsløringer i cykelverdenen, Jörg Jaksche, nøjes ikke med at fortælle om sit eget misbrug i dagens udgave af det tyske magasin Der Spiegel. Han udleverer også holdkammerater og ledere i artiklen. Foto: Patrick Hertzog Fold sammen
Læs mere

Grunden under Bjarne Riis fødder minder efterhånden mest af alt om kviksand. I forgårs lancerede den tidligere CSC-rytter Jörg Jaksche nemlig de første friske beskyldninger mod CSC-chefen om medvidenhed om doping på det danskbaserede cykelhold. Et forhold, som Riis ellers pure nægtede i forbindelse med sin egen dopingtilståelse.

I gårsdagens udgave af Ekstra Bladet føjer Jörg Jaksche imidlertid nye alen til vidnesbyrden mod sin tidligere arbejdsgiver i et eksklusivt uddrag fra Der Speigels kommende artikler.

Her afslører Jaksche, at Riis ikke blot i et enkeltstående tilfælde, men i vidt omfang, kendte til tyskerens biokemiske genveje.

»Riis vidste naturligvis besked om dopingen. Han fortalte, hvad der var godt. Jeg tror, han var splittet mellem, hvad man kunne, da han var aktiv, og mellem, hvad der kunne lade sig gøre nu. Men så var der mulighed for at tage synachten og stoffer, der var halvlovlige, fordi de officielt ikke stod på dopinglisten,« siger Jörg Jaksche til det tyske magasin.

»Men målet var det samme: Doping.«

Som bekendt skiftede Jaksche til Team CSC før 2004-sæsonen, og på det danske hold vandt han sin karrieres største sejre i Middelhavet Rundt og Paris-Nice. Og inden den succesfulde sæson, fortæller Jaksche om, hvordan Riis inviterede blandt andre ham på en skiferie i Toscana.

»Så sad vi der i en skilift og sludrede om løbskalenderen, og hen ad vejen kom vi til at tale om, hvad man kan gøre som rytter for at forbedre sine præstationer - sådan som Pevenage i sin tid gjorde hos Telekom,« siger Jörg Jaksche og hentyder til Rudy Pevenage, tidligere sportdirektør hos Telekom og ofte sat i forbindelse med doping.

2004 var ogsååret, hvor en valid EPO-test blev sat i søen, og det skærpede naturligvis angsten for at blive fanget af dopingjægerne. Også hos Jaksche. Han fortsatte dog brugen af blodproduktet frem til Paris-Nice i marts.

»Jeg brugte EPO i 2004, men kun indtil Paris-Nice. Derefter blev det som nævnt for farligt. jeg sagde til Bjarne: Nu har jeg præsteret, hvad jeg skulle i denne sæson. Jeg vil ikke tage den risiko længere,« siger tyskeren.

»Men kortison tog vi gennem hele sæsonen. Det står godt nok på dopinglisten, men med bestemte forudsætninger er det tilladt - hvis man har en erklæring om, at man er astmatiker.«

»Så kunne man tage det med til løbene uden at være nervøs for en razzia. Kortison fik vi intramuskulært til løbene, fordi det gav den største effekt,« fortsætter Jaksche.

Fortsat fulgte angsten dog med som blind passager, hvis en uanmeldt kontrol lagde vejen forbi tyskerens hjem.

»Træningskontrollerne var sporadiske og dårlige. Og faktisk er jeg kun sjældent blevet kontrolleret i træningsforløbet. men Bjarne og jeg talte åbent om mit problem med disse kontroller,« siger den 30-årige rytter, som øjeblikkeligt er suspenderet for sin indrømmede rolle i den spanske dopingsag Operacion Puerto.

Team CSCs pressechef Brian Nygaard ønskede i går kun at give sine kommentarer til den nylige bombe gennem Ritzaus Bureau. Her understreger han, at holdet ser med stor alvor på anklagerne og overvejer et sagsanlæg mod Jaksche.

»Der er tale om en dybt, dybt alvorlig anklage, som vi tager meget alvorligt. En ting er, at Bjarne står frem og fortæller om sin fortid, men det er ikke ensbetydende med, at alle kan sige, hvad de vil, uden det får konsekvenser. Vi forlanger at se dokumentation for hans påstande og vil herefter undersøge, hvad vi kan gøre juridisk.« siger Brian Nygaard.

Hos hovedsponsor CSC ønsker man ikke at kommentere Jaksches oplysninger og de mulige konsekvenser, før man har overblik over sagen i dag. Kan det imidlertid dokumenteres, at Riis har haft kendskab til doping på Team CSC, kan CSC ophæve sit sponsorat øjeblikkeligt.

Også hos Danmarks Cykle Union (DCU) afventer man Der Spiegels artikler, ligesom Tour de France-arrangøren ASO endnu ikke ved, om sagen får konsekvenser for såvel Team CSC eller Astana og Milram, som også belastes af Jaksches udtalelser.

»For at være ærlig har vi ingen officiel udmelding endnu. Hvis Jörg Jaksches interview får nogle konsekvenser, er jeg overbevist om, at vi alle sammen vil høre om dem inden for de nærmeste par dage. Men indtil vi har læst, hvad Jörg Jaksche siger, har vi ingen officiel holdning. Team CSC er stadig med i Touren, indtil andet bliver meldt ud. Det samme gælder for Astana og Milram,« siger Matthieu Desplats fra Tour-organisationens kommunikationsafdeling til Berlingske Tidende.