Ny struktur skaber splid i DBU

Debatten om en ny turneringsstruktur i dansk fodbold ventes at stjæle billedet ved DBUs repræsentantskabsmøde i Odense i morgen. Fronterne er på forhånd trukket skarpt op.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Optakten til Dansk Boldspil-Unions (DBU) årlige repræsentantskabsmøde har stået i strukturdiskussionernes tegn. Der er bred enighed om, at den nuværende turneringsstruktur for de bedste rækker i dansk fodbold ikke er optimal - men lige så stor uenighed om, hvad der skal afløse den.

På den ene side står DBUs bestyrelse bag et forslag om en smallere top i dansk fodbold. På den anden side står Jydsk Boldspil-Union (JBU) med to forslag, der vil udvide Superligaen for at få større bredde i toppen. Ingen af de tre forslag ventes dog at få det nødvendige flertal bag sig.

Superligastrukturen er længe blevet kritiseret for at være skæv og uretfærdig. Det er især det, at alle hold i løbet af sæsonen møder hinanden tre gange, der skaber problemer. Det giver nemlig to hjemmekampe i de indbyrdes opgør til det ene hold og kun én til det andet.

Efter længere tids arbejde har DBUs bestyrelse derfor nu barslet med et ændringsforslag. Det opererer med en model, hvor man i efterårssæsonen spiller med to ligaer á 12 hold, en A-liga og en B-liga. I forårssæsonen deles de 24 hold så op i tre mindre slutspilsligaer á otte hold. De otte øverste spiller så om mesterskabet, den midterste gruppe om henholdsvis oprykning til næste sæsons A-liga og nedrykning til B-ligaen, og den nederste om overlevelsen blandt de 24 bedste hold, og to hold rykker ud.

Nedenunder ligger der en division med 18 hold, hvorfra de to bedste hold efter hver sæson rykker op i B-ligaen.

Forvirrende? Måske, men forslaget støttes især af Superligaklubberne, der ønsker at skabe en stærkere top i dansk fodbold for at gøre den mere konkurrencedygtig ude i Europa.

Kun ved at lave en snævrere Superliga kan der skabes et nyt økonomisk liv i den klemte liga, har Flemming Østergaard, formand i FC København, tidligere sagt.

De små klubbers oprør

JBU er enig i, at den nuværende struktur ikke dur, men unionen er ikke enig i oplægget fra DBU.

»Bare fordi man har en turneringsstruktur i dag, som man er utilfreds med, så behøver man ikke erstatte den med noget dårligere,« siger næstformand i JBU, Bent Clausen.

JBU har derfor opstillet to modforslag til slutspilsmodellen. I begge tilfælde er der tale om en mere traditionel turneringsstruktur med henholdsvis 14 og 16 hold i de forskellige rækker. 14-holdsmodellen suppleres yderligere med en Liga Cup for at give Superligaholdene det nødvendige antal kampe. De 32 deltagende hold fordeles her i otte puljer, hvorfra puljevinderne går videre til kvartfinalerne i et cup-system.

Ideerne bag disse forslag tiltaler mange mindre klubber rundt om i landet samt mange trænere inklusive landstræner Morten Olsen, der flere gange har udtalt sig positivt til fordel for en større Superliga. Det er is½ær de danske talenters udvikling, der ligger dem på sinde.

»Der vil med en snævrere liga ikke blive plads til at give de unge spillere plads i 1. division, og den plads får de jo heller ikke i Superligaen. Og så skal de unge spillere helt ned i 2. division, hvor man ikke lærer de samme ting og ikke har lige så gode medspillere. Med en større liga ville de unge også få mulighed for at spille mod FCK og Brøndby,« siger Preben Elkjær, direktør i 1. divisionsklubben B93.

Ingen af forslagene ventes dog at blive vedtaget i morgen med det fornødne flertal. For at ændre strukturen er det nødvendigt, at 109 af de 145 delegerede på mødet stemmer for.

Det er her især de 36 jyske repræsentanter, der ventes at gøre udslaget mod DBUs forslag.