Ny oprykker har aldrig været i Premier League

38-årige Eddie Howe (nr. 2 fra venstre )jubler sammen med sine spillere over oprykningen til Premier League, som reelt er en kendsgerning før sidste runde. Fold sammen
Læs mere

Mandag aften rykkede Bournemouth reelt op i verdens mest indbringende fodboldturnering, Premier League. Medmindre Middlesbrough forbedrer holdets målscore med 20 mål i 46. og sidste runde i The Championship, så er holdet fra den sydengelske ferieby for første gang nogensinde klar til at spille i den bedste engelske række efter, at man besejrede Bolton 3-0.

Den historiske oprykning kommer bare syv år efter, at man var i så alvorlige økonomiske vanskeligheder, at klubben blev erklæret insolvent og blev straffet med at skulle starte sæsonen i den fjerdebedste række med minus 17 point. Efter et par udskiftninger i managersædet overtog den nuværende manager, den dengang bare 31-årige Eddie Howe, der selv havde spillet for Bournemouth, ansvaret i begyndelsen af 2009, og så kom der langsomt styr på sagerne. Det var dog først med et mål 10 minutter før tid i sæsonens sidste kamp, at holdet reddede eksistensen i League 2.

Howe sikrede den næste sæson oprykning til League 1, men forlod klubben til fordel for Burnley tidligt i 2011. Han vendte tilbage i efteråret 2012, og siden har han ledt holdet frem til den nuværende succes.

»Denne her klub var helt nede i knæ for seks år siden. Vi havde ingenting, men en gruppe fans tog pengene op af lommen for at holde klubben i live, og nu høster de deres belønning. Det er den klub, jeg kom og så spille som barn, det er den klub, som gav mig muligheden både som spiller og manager. Det burde ikke være dem, som takkede mig, det burde være omvendt. Det er en familieklub, og den fortjener sit øjeblik i solen,« sagde en tydeligt rørt Eddie Howe efter oprykningen var i hus til BBC Radio 5 Live.

Howe blev tidligere i år hædret med titlen Årtiets Bedste Manager i The Football League, der omfatter de tre rækker under Premier League.

Bag holdet står den russiske milliardær Maxim Demim, som har tjent sine mange penge med handler i den petrokemiske industri. Han købte sig ind i klubben i 2011, inden han ved indgangen til forrige sæson overtog den resterende ejerandel. Demim er i modsætning til eksempelvis Chelseas Roman Abramovich dog en særdeles diskret ejer, der holder sig i baggrunden.

Klubben har ingen store og kendte spillere, hvis man ser bort den tidligere polske landsholdskeeper Artur Boruc, som er lejet hos naboerne fra Southampton. Derimod er der stadig flere spillere, som har været med hele vejen fra bunden af League 2. Inden den sæson blev holdet forstærket med rekordindkøbet Callum Wilson, som blev hentet for 30 mio. kr. i Coventry, og han har givet fuld valuta for pengene med sine 23 mål i denne sæson.

Når de store klubber kommer på besøg til næste sæson, vil tilskuertallet formentlig stige, men »The Cherries«, som Bournemouth kaldes, har det næstlaveste gennemsnit i The Championship. Således var der kun 10.070, der mandag aften overværede det historiske øjeblik, hvor klubben reelt rykkede op i det lukrative selskab, men det var også tæt på udsolgt. Der er nemlig kun plads til 11.700 tilskuere på Goldsands Stadium.