Ny landsholdsturnering møder skepsis op til lodtrækning

Nations League skal give færre kedelige landskampe, men turneringen sætter topspillere på et hårdt program.

Landstræner Åge Hareide er tilhænger af Nations League, der giver flere betydende landskampe. Scanpix/Björn Larsson Rosvall/tt/arkiv Fold sammen
Læs mere

Lausanne. Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) trækker onsdag klokken 12 lod i forbindelse med den nye landsholdsturnering Nations League.

Turneringen skal være med til at afhjælpe problemet med uinteressante venskabskampe mellem landshold ved at give en alternativ mulighed for EM-kvalifikation.

Men op til lodtrækningen møder turneringen modstand fra en af de europæiske topklubber.

»Jeg er grundlæggende kritisk over for det stigende antal landsholdsturneringer,« siger bestyrelsesformand for Bayern München Karl-Heinz Rummenigge til nyhedsbureauet dpa.

»Vi har ikke brug for flere landskampe, snarere færre, for spillerne er fysisk på grænsen. Hvis ikke Nations League fandtes, ville ingen savne turneringen.«

Uefa har flere gange understreget, at turneringen ikke kommer til at betyde flere landskampe.

Men antallet af betydende landskampe vil stige, fordi turneringen træder i stedet for en række venskabskampe.

Og da Nations League-finalerne finder sted i sommeren 2019 vil spillere for store klub- og landshold få en kalender pakket med kampe.

Enkelte spillere vil således kunne opleve at have en kalender begyndende med klubsæsonen 2017/18, dernæst VM i sommeren 2018, så klubsæsonen 2018/19, dernæst Nations League-finalerne i sommeren 2019, så endnu en klubsæson og til sidst EM i 2020.

»I mine øjne strammer man hele tiden skruen en tand mere, og til sidst når man et punkt, hvor det er for meget«, siger Borussia Dortmund-sportsdirektør Michael Zorc til dpa.

I Nations League bliver de 55 Uefa-lande opdelt i fire lag med hver fire grupper.

I hvert lag er der én plads ved EM på spil, og det har fået landstrænere rundt omkring til at tage anderledes positivt imod tiltaget.

»Jeg synes, det er en god idé, fordi vi får en masse vigtige kampe. Det er fine kampe, vi kan spille undervejs«, sagde Danmarks landstræner, Åge Hareide, til Ritzau, da Danmark blev placeret i næstbedste lag i turneringen.

»Det er altid bedst at spille betydningsfulde kampe, som også kan give en billet til EM.«

Også Tysklands landstræner, Joachim Löw, har udtalt sig positivt om turneringen.

De første kampe i Nations League spilles i efteråret 2018.