Ny folkefond vil støtte landsholdet: »Jeg plejede ikke at se kvindefodbold - og undskyld for det«

En ny folkefond vil støtte kvindelandsholdet og kvindefodbold generelt. En af initiativtagerne er Anne Dorte Michelsen. Hun er kæmpe fan og mener, at kvindelandsholdet har noget, som herrerne har savnet.

Sangerinden og sangskriveren Anne Dorte Michelsen er en stor fan af det danske kvindelandshold og er en af initiativtagerne til den nye Folkefond for Kvindefodbold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da det danske kvindelandshold i august spillede EM-finale i Holland, var sangerinde og sangskriver Anne Dorte Michelsen på plads på stadion. Nu er hun klar med en anden form for støtte til de fodboldkvinder, som hun med egne ord er kæmpe fan af.

Anne Dorte Michelsen er nemlig del af en gruppe, som har taget initiativ til en folkefond, der skal støtte kvindelandsholdet.

De øvrige initiativtagere til Folkefonden for Kvindefodbold tæller blandt andet lobbyist Dea Forchhammer, kommunikationsrådgiver Kasper Fogh, STVs programdirektør Maria Thastum, sociolog og tidligere landsholdsspiller Marie Herping Abrahamsen, kulturel iværksætter Lærke Hein og manuskriptforfatter Søren Frellesen.

Den nye fond er blevet søsat i kølvandet på aflysningen af det danske kvindelandsholds VM-kvalifikationskamp mod Sverige efter sidste uges sammenbrud i forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen.

»Kvindelandsholdet er afsættet for fonden, og det primære formål er at forhindre, at vi igen kommer til at stå i en situation, hvor en VM-kvalifikationskamp bliver aflyst. Det skal simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Fonden skal for eksempel kunne bidrage med at betale for uvildig mægling, hvis man igen befinder sig i en lignende situation. Fonden skal være med til at sikre, at kvindelandsholdet kan vokse og udvikle sig,« siger Marie Herping Abrahamsen til Berlingske.

Men fonden har også planer om at støtte kvindefodbold generelt på længere sigt. Den foreløbige ambition er at samle 500.000 kroner ind til fonden.

Da Anne Dorte Michelsen blev spurgt, om hun ville være med i initiativgruppen, var hun ikke i tvivl.

»Jeg er utrolig interesseret i fodbold og har selv spillet hele min barn- og ungdom. Alligevel kom det faktisk som lidt af en overraskelse, da det gik op for mig, at vi har fået et kvindelandshold, som virkelig er værd at se på. På en eller anden måde var jeg blevet hjernevasket til at tro, at kvindefodbold ikke rigtig var noget. Jeg plejede ikke at se kvindefodbold - og undskyld for det, men det har jo forandret sig med et slag for mig og mange andre danskere, efter at kvinderne har banket en massiv mur ned og vist, at det kan være en kæmpe glæde at se på kvindefodbold,« siger Anne Dorte Michelsen til Berlingske.

Sangerindens opbakning er ikke udtryk for en ligestillingsmission.

»Jeg rejste for eksempel ikke til Holland i kvindesagens tjeneste. Jeg er interesseret i at følge dem, fordi de er skidegode. De spiller fantastisk og er så charmerende. Det er skønt at se de forskellige personlighedstyper og spilleglæden, for det er noget, som jeg har savnet meget på herrelandsholdet, der har været så afrettede, at de manglede noget karakter og personlighed,« mener Anne Dorte Michelsen.

Marie Herping Abrahamsen mener i lighed med Anne Dorte Michelsen, at det vigtigste nu er at kigge frem og sørge for, at man ikke aflyser flere VM-kvalifikationskampe, hvilket de begge anser for at være utænkeligt, hvis det gjaldt herrelandsholdet.

»Jeg barsler også med en støttesang til dem. Jeg arbejder på højtryk, og den skal lige indspilles. Vi må gøre alt, hvad vi kan for at sende et signal om, at det her hold har vundet danskernes hjerter, for det tror jeg ikke helt, at de forhandlere, der sidder ved bordet og skubber tingene frem og tilbage, har forstået. Det prøver vi så at få dem til at forstå nu,« siger Anne Dorte Michelsen.