Ny ejer til den gule trøje

Som ventet var Le Tours første høje bjerg stærkere end Fabian Cancellara. CSC-rytteren måtte overlade førertrøjen til en bjergstærk tysk debutant. Samtidig kostede en alvorlig blund det danske hold dyrt.

»Ufatteligt« synes at være et dækkende ord for Linus Gerdemanns præstation i går på første bjergetape, der udløste både etapesejr og gul trøje til den unge tysker. Foto; Scanpix Fold sammen
Læs mere

Efter undervejs at have gjort et endog særdeles flot, men forgæves skulle det vise sig, stykke arbejde for holdet sluttede det gule eventyr for CSCs Fabian Cancellara.

Som ventet var denne Tours første høje bjerg for hård kost for schweizeren, der for en uge siden vandt prologen i London og senere fulgte op med den mindeværdige triumf på brosten i Compiegne.

Schweizeren tog imidlertid »nederlaget« som en mand. Da han ikke kunne følge med op ad dagens sidste og mest krævende stigning, Colombiere, havde han sågar overskud til med et træt, tappert smil at vinke til kameraerne.

Et stemningsfuldt farvel til en mindeværdig uge i den gule trøje.

Tidligere havde Cancellara - sammen med hele CSC-holdet - gjort, hvad der var muligt for at holde 15 udbrydere stangen, men for sent. Alt for sent.

Da holdet ikke kom med, da toget gik, måtte der lægges en ny plan, og den lagde sportsdirektør Kim Andersen sammen med sin kollega Hendrik Rendant fra Predictor-Lotto holdet.

»Udbryderne må ikke have mere end fem minutter, når vi kommer til foden af Colombiere,« sagde Rendant. Det fik de heller ikke. Præcision er en æressag, når de store holder sammen i dette game: 4.58 sagde klokken, da bjerget kaldte.

Men så var kræfterne også totalt opbrugt for denne dag. Resten af etapen så man ikke noget til det danske holds forhåndsfavoritter: Carlos Sastre og Fränk Schleck.

Altså kom det til at koste dyrt, at man sov alvorligt i timen og først opdagede faren fra udbryderne, da det var for sent.

På forhånd var der givet to muligheder på denne etape. Enten holdt et solidt udbrud, der sagtens kunne bestå af ikke deciderede bjergspecialister, til mål. Eller også ville favoritterne splitte det hele på Colombiere med efterfølgende frygtet nedkørsel.

Vel blev det hele splittet, men ikke værre end en af udbryderne kom først over stregen i Le Grand-Bornard.

Tyskeren Linus Gerdemann endte som en vel lidt overraskende sejrherre, der også kunne lade sig iklæde etapeløbets førertrøje. Til stor jubel hos T-Mobile sportsdirektør Brian Holm, der på grund af mandskabets stramme dopingpolitik ikke havde sat forventningerne på højeste blus.

Gerdemann viste stilen, da han i ensom majestæt kørte over bjergets top. Det var han uden tvivl stolt over, men uden på nogen måde at antyde det mindste, kommer han lidt i dårligt selskab. De tre seneste, der besejrede Alpens tinde var: Floyd Landis sidste år, Marco Pantani i 2000 og Richard Virenque i 1997.

Men løbet var ikke slut for den 24-årige tysker. Der manglede nedkørslen, men selv med lidt slinger i valsen klarede han også den. Uden tvivl karrierens største sejr.

Sprinteren Tom Boonen havde en kort arbejdsdag. Dette er bestemt ikke hans terræn, hvorfor hans eneste mission var at vinde bonusspurten efter godt 16 km. Han slog den eneste mand, han behøvede at slå for at bevare adelsmærket: Den grønne trøje.

Da skadede Oscar Freire var stået af, kunne kun gamle Erik Zabel true den populære belgier, men tyskeren blev distanceret til andenpladsen.