Nul stereotyp systematik

Morten Olsen udtog i går hovedparten af truppen til næste uges altafgørende EM-kvalifikationskamp mod Sverige. Og landstræneren erkender, at det rød-hvide kollektiv har presset sig selv op i en krog.

Som han sad der i DBU-auditoriet, sommersolbrændt, trimmet til livremmens sidste hul og talende som et mindre vandfald, hvilede der ikke noget synligt eller føleligt pres på landstræner Morten Olsen, da han i går nominerede 17 af de ialt 23 spillere, som efter planen skal udgøre truppen til næste uges EM-kvalifikationskamp mod Sverige den 8. september og pygmæstaten Liechtenstein fire dage senere i Århus.

Væk var enhver reminiscens af det beskæmmende nederlag­ til et sjak højt motiverede irere for nylig. Og helt fremme i sejler­skoene var en lederskikkelse, som virkede parat til at indgyde sine udvalgte spillere en klippefast tro på bedre tider for dansk landsholdsfodbold.

»Vi har presset os selv op i en krog,« som Morten Olsen uden blusel understregede den åbenlyse og fortærskede kendsgerning, at Danmark har bragt sig selv i en trekvartdesparat vind eller forsvind-situation.

Den resterende af den ­olsenske retorik rummede så at sige alt andet end sortsynede dommedagsprofetier. I en lang og velforberedt monolog gik Olsen ganske vist i rette med indsatsen mod Irland, men Olsen havde tydeligvis valgt at se konstruktivt på den plads til forbedringer, der er at finde på nationalmandskabet. Og den proces handler i høj grad om at forene kræfterne, eftersom de mest lysende individualister ikke er til rådighed i disse år.

Satser på kollektivet
»Dansk fodbolds chance er, at vores spillere kan gøre hinanden bedre. Mod Irland virkede vi slidte, spillerne havde vigtige klubkampe i tankerne, og frem for alt kom vi til at spille for stereotypt og forudsigeligt. Det skal vi have rettet op på, og det skal ske ved at blive hurtigere både i tanke og handling op til kampen mod svenskerne,« fastslog Morten Olsen, som også havde en anden troserklæring i ærmet: »Vi skal lade være med at sætte modstanderne for hurtigt i gang, som det nu er sket mod både Irland og svenskerne,« konstaterede Olsen, der endnu ikke havde kolporteret den store, tilbundsgående analyse af den seneste venskabskamp videre til sine sammenbragte spillere.

»Den tager vi først på mandag, men der er da spillere, jeg har været i kontakt med telefonisk siden,« afslørede landstræneren, som understregede, at det handlede om at finde årsager og ikke undskyldninger på det overvældende nederlag i Smilets By. Hvilket også var baggrunden for, at Olsen betegnede det største hjemmebane­nederlag i 48 år som værende »en sag for statistikere«.

I den 17 mand store trup, som allerede nu kan se frem til en samling på Hotel Marina i Vedbæk, befandt sig til almindelig overraskelse den hjemvendte Thomas Helveg.

Helveg vil formentlig få selskab af målmand Thomas Sørensen og Nürnbergs Lars Jacobsen, ligesom FCKs Morten Nordstrand efter en stor kamp mod Benfica onsdag står på spring til en af de sidste seks landsholdspladser.