Nul samarbejde fra Bassos svoger

Astana-rytteren Eddy Mazzoleni nægtede i går at samarbejde med de italienske myndigheder i en tre år gammel dopingsag. Få timer senere blev team-kollega Matthias Kessler fyret på grund af en positiv B-prøve.

For et par år siden var Eddy Mazzoleni mere kendt for at være svoger til stjernenavnet Ivan Basso end for sine egne bedrifter på cyklen.

Det indtryk gjorde Mazzoleni sit for at ændre på, da han i maj måned kørte en tredjeplads hjem i Giro dItalia i spidsen for det omstridte Astana-hold. Mazzoleni havde knap fået sippet champagnen på sejrspodiet, før han blev indhentet af en fortid, der plager ikke bare ham selv, men en håndfuld italienske topryttere. Ikke mindst Giro-vinder Danilo di Luca, hvis navn til stadighed spøger i de løbende undersøgelser med den formodede dopingdistributør, lægen Carlo Santuccione.

I går mødte Mazzoleni op hos den italienske olympiske komité (CONI), som gerne ville udspørge ham om kendskabet til den famøse læge. Båndede optagelser mere end antyder, at Santuccione tilbage i 2004 rådgav Mazzoleni og en række andre top-atleter om brugen af forbudte stoffer såsom blodpræparatet EPO.

Det var det forhold, Coni-chefanklager Ettore Torri gerne ville høre nærmere om. Men Mazzoleni var om muligt endnu mere intetsigende end Ivan Basso, da han fik fremmøde ved tribunalet i Rom, hvor man tidligere på måneden har haft den tidligere VM-stangspringer Giuseppe Gibilisco i ilden.

»Mazzoleni har nægtet enhver form for ansvar og nægtet at samarbejde,« konstaterede Torri efter den korte seance.

Mazzolenis mundlamme fremtoning er dog næppe nok for CONI. Formentlig vil Torri, efter samme mønster som med stangspringer Gibilisco, anmode om endnu et møde for at få slået sprækker i muren af tavshed. Mazzoleni vil ud over sine relationer til Santuccione også skulle redegøre for, om han er dén Amigo di Birillo, der optræder i sagsakterne fra Operacion Puerto i tæt forbindelse med Ivan Bassos kodenavn. Ja, måske vil Mazzoleni endda blive bedt om at redegøre nærmere for, hvordan han samarbejder med den kontroversielle idrætslæge og -mediciner Michele Ferrari, som det kom frem i fjor, hvor den 33-årige rytter kørte for T-Mobile.

I sidste ende kan det munde ud i to års karantæne for Mazzoleni og i tilgift en fyreseddel fra Astana-holdet.

Ledelsen på det kazakhiske cykelhold afskedigede i går tyskeren Matthias Kessler, efter at denne i april måned blev testet positiv for testosteron. Også resultatet af B-prøven bekræftede et tårnhøjt udsving af det mandlige kønshormon, som også sidste års Tour de France-vinder Floyd Landis blev fundet skyldig i at have benyttet sig af.

Næste møde i CONI er allerede berammet til i dag. Her vil Danilo di Luca blive bedt om en naturlig forklaring på hans forbindelser til Carlo Santuccione. Foreløbig har en civil anklagemyndighed opgivet at føre sag mod Giro dItalia vinderen 2007.