Nu får vidunderdrengen Ødegaard chancen for Real Madrid

Det norske supertalent Martin Ødegaard Fold sammen
Læs mere

Det har taget måneder, men nu kan det norske stjerneskud Martin Ødegaard endelig få sin debut for Real Madrid i La Liga.

Derfor koger fodbold-Norge lige nu over af forventninger til nationens største fodboldhåb nogensinde.

Det er dog ikke sikkert, at cheftræner Carlo Ancelotti vælger at gøre brug af 16-årige Martin Ødegaard, men tirsdag bekræftede klubben, at han for første gang er med i truppen siden vinterskiftet fra Strømsgodset i januar.

Den lange ventetid har på det seneste ellers ført til stadig mere kritik af indkøbet af den norske teenager, hvor især spanske medier har været efter nordmanden, som ikke har kunnet få det til at fungere på Real Madrids talenthold, Castilla.

For var Martin Ødegaard i virkeligheden bare endnu en hypet teenager, der ikke ville slå til? Det spørgsmål kan kun tiden svare på, og måske svarer Martin Ødegaard allerede kritikkerne selv i onsdagens kamp mod Almeria.

Skulle skiftet til Real Madrid ende i en fiasko for Martin Ødegaard, kan han dog trøste sig selv med, at mange andre før ham har floppet fælt, selvom de var udskreget som den nye ’vidunderdreng<saxo:ch value="226 128 153"/> i fodboldverdenen.

BT ser nærmere på fem af de ’vidunderdrenge<saxo:ch value="226 128 153"/>, som ikke levede op til prædikatet.

FREDDY ADU - den mest hypede spiller nogensinde

Den amerikanske vidunderdreng med ghanesiske rødder var blot 14 år, da han skrev under på sin første professionelle kontrakt med DC United. Der var enorme forventninger til Freddy Adu, som blev verdenskendt, hvorefter sportsbrandet Nike tegnede en lukrativ kontrakt med ham. Hypen omkring Adu var så voldsom, at han blev kaldt 'den nye Pelé', men da Freddy Adu så voksede sig stor og skulle spille seniorfodbold, kunne han ikke indfri de tårnhøje forventninger. Adu prøvede lykken i klubber som Benfica og Monaco, men uden succes. Derefter faldt Freddy Adu ned gennem rækkerne i fodboldeuropa, og efter et ophold i serbisk fodbold hos FK Jagodina spiller han nu i Finland hos KuPS i landets bedste liga. Den offensive midtbanespiller er i dag 25 år gammel, og trods faldet fra stjernerne har han altså ikke opgivet karrieren endnu.

KERLON - Ronaldinhos afløser

Brasilianeren blev som teenager et kendt YouTube-fænomen, da han 'driblede' med bolden på panden - som en sæl, når den balancerer med en badebold på snuden. Kerlon spillede på den offensive midtbane og nød i begyndelsen stor succes i den brasilianske storklub Cruzeiro. Han blev tidligt udskreget til at blive Ronaldinhos afløser på Brasiliens landshold, og det fik i 2008 Inter til at hente ham til Italien. Men her fik Kerlon ikke succes, og en skade ødelagde skiftet yderligere. Efter låneperioder hos Chievo, Ajax, Parana og National skiftede Kerlon til japansk fodbold i 2012. I dag spiller han i den mere ukendt amerikanske klub Miami Dade FC. Han er nu 27 og har endnu ikke spillet for Brasiliens landshold.

BOJAN KRKIC - endte i Stoke City

Når selv de spanske håb er skyhøje, bør der være noget om snakken. Bojan Krkic, eller Bojan som han bare kaldes, var et produkt af FC Barcelonas berømte talentakademi. Her scorede den klejne spanier mål på samlebånd, og forhåbningerne var derfor enorme, da han endelig blev hentet op på førsteholdet. Her debuterede Bojan som 17-årig og var allerede kult blandt klubbens fans. Men som sæsonerne gik, fes hypen ud, og Bojan blev sendt videre til Roma. I kontrakten havde Barcelona dog sikret sig en tilbagekøbsklausul. Og efter et par år i italiensk fodbold med skiftende succes hos Roma og Milan vendte Bojan 'hjem' til Barcelona igen i 2013. Men her var udsigten til spilletid minimal, og han blev udlånt til Ajax. I 2014 sluttede Bojans tid i Barcelona, da Stoke City købte ham fri for et mindre millionbeløb.

MICHAEL JOHNSON - den næste Michael Ballack

Før Manchester City for alvor svømmede i arabiske oliepenge var klubbens store håb for fremtiden midtbanespilleren Michael Johnson. Talentet blev åbenlyst i Premier League i 2006, hvor Michael Johnson debuterede i en alder af bare 18 år. Han spillede også på Englands U21-landshold og fik mange kampe på førsteholdet det år. Men så kom skaderne, og så gik Michael Johnson i stå. Klubkammeraten Dietmar Hamann sammenlignede Johnson med den tyske superstjerne Michael Ballack. Men i 2012 gav Johnson op og blev løst fra kontrakten med City. Det blev begyndelsen til nedturen med flere domme for spritkørsel. Inden Michael Johnson lukkede ned for pressen, forklarede han, at han gennem flere år var blevet behandlet for en mental lidelse.

MADS TIMM - gaderæs og fængsel

De danske fodboldhjerter bankede lige en ekstra gang, da den unge fynbo Mads Timm skiftede til selveste Manchester United i 2002. Her fik han chancen i en Champions League-kamp for førsteholdet mod Maccabi Haifa, men ellers havde han problemer med at komme på holdet og blev udlånt til forskellige klubber. I 2005 gik det dog galt for Mads Timm, da han blev dømt til 12 måneder i et ungdomsfængsel. Dommen blev afsagt som følge af, at Timm og holdkammeraten Callum Flanagan kørte gaderæs i gaderne, og sidstnævnte ramte en anden personbil. I 2006 blev Mads Timm fritstillet hos United og vendte hjem til OB, hvor han i perioder nød succes og blev udtaget til landsholdet. To år senere blev han og OB enige om at stoppe samarbejdet, og Timm tog til Lyngby. Men året efter stoppede Timm karrieren. Motivationen var væk.