Norges skakpræsident trækker sig efter indrømmelse om snyd

Efter indrømmelsen af snyd står Joachim Birger Nilsen ikke længere i spidsen for Norges skakforbund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oslo. Norges skakforbund skal have ny præsident og formand. Fredag valgte Joachim Birger Nilsen nemlig at trække sig, efter at han torsdag indrømmede at have snydt tilbage i 2016/17-sæsonen.

Han kalder det en stor ære at have stået i spidsen for skakforbundet.

- Glæden ved at have arbejdet sammen med så mange gode mennesker til gavn for norsk skak har været stor, og det er en oplevelse, jeg sent vil glemme.

- Samtidig er det det eneste rigtige, at jeg stopper nu, både for skakforbundet og miljøet som helhed, siger Nilsen i en pressemeddelelse fra forbundet ifølge NTB.

Fratrædelsen sker, dagen efter at han erkendte at have snydt under Pro Chess League i sæsonen 2016/17 som en del af holdet Norway Gnomes.

- Det var ikke lovligt, og det er jeg helt på det rene med. At det er mange år siden, gør det ikke bedre. Det skal man slet ikke, sagde Nilsen til NRK ifølge NTB.

Skakpræsidenten fortalte, at han i en onlineturnering havde en anden person i rummet, som var skjult for modstanderne. Han oplyste desuden, at han snød i tre af kampene i den indledende gruppefase af turneringen.

Indrømmelsen kom i en periode, hvor der er heftig debat om snyd inden for skak.

Den amerikanske stormester Hans Niemann er i centrum i en skakskandale, der involverer anklager fra verdensmester Magnus Carlsen.

Niemann har sandsynligvis snydt i over 100 partier på internettet. Sådan lyder beskyldningen i en rapport fra den populære skakplatform Chess.com ifølge Wall Street Journal, som har haft adgang til rapporten.

Næstformand Anniken Vestby overtager i første omgang Nilsens plads i det norske forbund.

/ritzau/