Norge og Rusland mødes i drømmefinale Håndbold.

De regerende verdensmestre fra Rusland fik forbavsende let spil mod tamme rumænere i VM-semifinalen. Til gengæld måtte Norge slide hårdt for en finaleplads.

Tyske Grit Jurack (i midt) forsøger med et skud mod de norske parader, men i længden var hendes enmandshær trods i alt 12 scoringer ikke nok mod den norske bredde og specielt Katja Nybergs (th.) overblik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacky Naegelen

De var så tæt på. Men da Grit Jurack og Tyskland stod på tærsklen til holdets første VM-finale siden 1993, slap kræfterne op, og Norge kunne i stedet løbe med billetten efter en sejr på 33-30.

Dermed er verden i dag klar til årets drømmefinale ved kvindernes VM i Frankrig, hvor nordmændene står over for Rusland efter de regerende mestres opvisning mod Rumænien.

Norge var klart bedst i første halvleg af semifinalen mod Tyskland og førte en overgang med fem mål. Men anført af Viborgs Grit Jurack i angrebet og med et meget bevægeligt offensivt forsvar fik tyskerne efter pausen kæmpet sig flot tilbage.

Med 13 minutter igen scorede Jurack sit 11. mål, og Tyskland var foran. Men glæden holdt kun få minutter.

Takket være en velspillende Katja Nyberg fra Ikast-Bording, der viste stort overblik i den pressede fase, kom Norge stærkt tilbage og fik lukket kampen i de sidste minutter.

Russere overlegne
Otte indledende minutter uden scoring. Det behøver i sig selv ikke være nogen katastrofe i håndbold. Men for det rumænske kvindelandsholds løfterige kuld blev det ikke desto mindre skriften på væggen, da holdet i går mødte de regerende verdensmestre fra Rusland uden på noget tidspunkt at udgøre en trussel i en kamp, som de tabte med 30-20.

De russiske kvinder havde ellers fået sig en forskrækkelse mod Ungarn i torsdagens kvartfinale, hvor man måtte anstrenge sig hårdt for med hiv og sving at flå etmålssejren hjem i de sidste minutter. Det kampforløb kunne og burde have givet rumænerne, sølvvindere fra VM for to år siden, blod på tanden inden mødet med VMs mest lysende guldfavoritter.

Det russiske nær-kollaps mod Ungarn havde dog sat sine positive spor i holdets indstilling til semifinaledysten mod Rumænien. Og det var da også med skarp fokus og høj koncentration, russerne gik på banen for straks at dominere med mandhaftigt skræmmende skudtrusler fra bagspillerne i arsenalet. Ikke mindst Liudmila Postnova spillede, som om hun havde købt sig adgangspas til frie og ubesværende skud.

Anført af den tidligere Slagelse Dream Team-profil Irina Poltoratskaya, der var bedste russiske aktør sammen med den nuværende Slagelse-spiller Emilia Turey, keeper Inna Suslina fra GOG og Postnova, spillede verdensmestrene kampen igennem solidt uden egentlig at være blændende. Men det i sig selv var rigeligt mod en semifinalemodstander, som ikke på noget tidspunkt udstrålede tro på missionen eller havde modtræk over for de russiske bagspillere, som skar igennem en vag, famlende og ubeslutsom rumænsk defensiv.

Let for dansk par
En føring på ni mål ved pausen var klokkeklart udtryk for den overlegenhed og kontrol, de russiske kvinder kampen igennem udstrålede. Det til trods for, at tempoet forståeligt nok blev sat ned i kampens sidste halve time med tanke på den finale, der er i vente i dag efter en sædvanligvis lang og opslidende VM-turnering. At tempoet og intensiteten faldt, gjorde næppe opgaven sværere for den danske dommerduo i Mads Hansen og Martin Gjeding, der hverken fik brug for mundkurv eller sanktioner mod ellers temperamentfulde trænere som Ruslands Jevgenij Trefilov eller rumænernes normalt oratorisk gennemtrængende strateg Gheorghe Tadici.

Rusland og Norge er altså i finalen igen, som de var det ved EM for et år siden i Sverige. Dengang vandt Norge 27-24. Spørgsmålet er nu, om de kan gentage kunststykket i dag og dermed fravriste Rusland den VM-titel, holdet erobrede på hjemmebane for to år siden. Sker det, vil det være Norges andet VM-guldmedalje. Den første blev vundet i 1999 hjemme i Norge.