Nordmand sejrede i Tour de France efter gyserfinale

Norske Alexander Kristoff kom først over stregen på søndagens etape af Tour de France. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

100 meter. Det var hvad dagens lykkeriddere manglede for at holde hele vejen til målstregen. I stedet blev det til den anden etapesejr i årets Tour de France til norske Alexander Kristoff (Katusha) efter en kaotisk finale på søndagens 16. etape fra Tallard til Nimes i sydfranske Provence.

Etapen var på forhånd frygtet i feltet. Selvom den 222 kilometer lange etapeprofil indbød til sprinteropgør, skulle rytterne på den sidste del af etapen krydse et stykke af Sydfrankrig, der er domineret af den lumske mistralvind.

Den kan blæse kraftigt og uforudsigeligt fra Middelhavet på denne tid af året. Det har før skabt store tidsforskelle i Tour de France-feltet - sidste gang i 2009, hvor Alberto Contador blev fanget i vinden, da Brian Holms tropper splittede feltet med en voldsom forcering. Men før søndagens etape i årets Tour de France kunne meteorologerne melde om nogenlunde rolige vejrforhold.

Før feltet nåede lavlandet og mistralen, var det dog først tvunget igennem den mere kuperede del af Provence, og det udnyttede Martin Elmiger (IAM) og Jack Bauer (Garmin-Sharp) til at slippe afsted i et udbrud.

De havde på et tidspunkt mere end seks minutter til det jagtende felt. Det forspring blev dog kraftigt minimeret, da BMC-holdet med omkring 65 kilometer til mål satte tempo på et eksponeret og vindblæst stykke landevej i lavlandet.

Et kort øjeblik opstod der hul i feltet mellem BMC-kaptajn, Teejay van Garderen, og de øvrige favoritter - men kun indtil løbets gule trøje, Vincenzo Nibali (Astana), på ny viste sig som én af feltets stærkeste og lukkede det lille hul.

På vej mod målet i Nimes blev farten i det frådende felt langsomt skruet op, mens himlen åbnede sig og badede Tour de France-feltet i gråt og tungt regnvejr. Men dagens udbrud viste sig at være modstandsdygtigt.

Efter 222 kilometer manglede Elmiger fra Schweiz og Jack Bauer fra New Zealand bare 100 meter for at gøre det hele færdigt. Og så viste norske Alexander Kristoff sig igen som den stærkeste blandt feltets spurtkanoner. Han henviste Heinrich Haussler (IAM) og Peter Sagan (Cannondale) til de sekundære placeringer.