Nørdernes håndboldbibel

Bøger: »Håndboldhelte«. Fodbolden har allerede i flere år haft glæde af Palle »Banks« Jørgensens sans og kærlighed for statistik. Nu har han også begavet håndboldsporten med en komplet oversigt over 847 landsholdsspillere fra 1934 til i

Nogle mennesker hader at arbejde med tal. Palle »Banks« Jørgensen har det diametralt modsat. Den 62-årige bankuddannede tal-jonglør er efter eget udsagn vild med al form for sportsstatistik, og det har fodbold-fans og -elskere haft stor glæde af via Palle Jørgensens bøger om B93, Superligaen og det danske landshold.

For eksempel kan man finde biografier på alle spillere på de forskellige fodboldlandshold i »Landsholdenes 2.198 spiller-profiler - fra Krølben til Krøldrup«, der udkom i 2004.

Nu har Palle »Banks« Jørgensen slået til igen. Og denne gang er det håndboldsporten, der har fået sin historie nedfælget i ord og tal. Især tal.

Man kan argumentere med, at det må være en fattig fornøjelse at læse spalte op og ned om kampresultater og målscorere, men der skal altså ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor bizart det må have været at være tilskuer til den VM-kamp i 1938 mellem Danmark og Sverige, som svenskerne vandt 2-1. Behøver man at bemærke, at det var før den fodrappe kontra og det hurtige opgiverkast blev opfundet? Dansk topscorer i den kamp blev i øvrigt Walther Madsen fra Ajax.

Lignende historier ligger gemt i hobetal i bogen »Håndboldhelte - værd at vide om 847 landsholdsspillere gennem tiden«, der ganske enkelt er et imponerende detaljeret værk, om gennem statistikkens tal fortæller historien om alle landskampe og landshold.

Lige siden de danske herrer i 1934 tabte 16-5 i markhåndbold til Tyskland og frem til kvindernes 28-24 nederlag til Ukraine i VM-kvalifikationen den 9. juni i år (2007).

Overskueligheden i bogen er eksemplarisk. For eksempel tager det ikke mange sekunder at finde frem til, at Anja Andersen som Viborg HK-spiller debuterede på A-landsholdet den 25. oktober 1989 i en kamp mod Bulgarien, som Danmark i øvrigt tabte 25-20. Anja scorede ét mål.

Men det stopper ikke med kamp- og mål-tallene. For Palle »Banks« Jørgensen har også kastet et væld af anden statistik ind i bogen under overskrifter som »Største sejre og nederlag«, »Scoringsrekorder« og »Flest A-landskampe«. Og så har forfatteren og hans team af hjælpere gjort et ihærdigt forsøg på at levere en komplet liste over samtlige spillerprofiler med solide fakta på hver eneste spiller. Det er næsten lykkedes. Kun seks spillere ud af samtlige landsholdspillere er ikke blevet fundet. Behøver man at tilføje, at forfatteren ikke har opgivet og leder videre?

For at vise, hvad Palle Jørgensen & Co. har været oppe imod, så har holdet bag bogen blandt andet fundet ud af, at Gunnar Larsen, der i 1989/90 spillede 15 landskampe som Virum/Sorgenfri HK-spiller, i dag bor på Nørrebro og hedder Lasse Damm.

Af andre kuriøse oplysninger fra bogen kan nævnes, at Christian Hjermind er svoger til Joachim Boldsen (og omvendt), og at sidstnævntes svigerfar, Knud Aage Nielsen, er verdensberømt i badminton-sporten, hvor han er kendt som Grønært.

Det er selvfølgelig en svaghed for bogen, at den allerede er forældet ved udgivelsen, idet der er spillet adskillige landskampe siden bogens deadline 1. juli, ligesom nogle af bogens rekorder allerede har skiftet »ejer«. Men det må ikke ødelægge helhedsindtrykket af et glimrende værk, som er med til at forevige håndboldens landsholdshistorie i det land, der trods alt har opfundet spillet.