»Nikkelaj« - en skovserdreng

De husker stadig, Kurt »Nikkelaj« Nielsen, derude i Kohaven på B.1901s anlæg. Skovseren, der revolutionerede fodbolden i Nykøbing Falster. Byens nye stolthed møder Brøndby IF i morgen i pokalkvartfinalen.

»Nikkelaj« - en skovserdreng - 1
Kurt »Nikkelaj« Nielsen pudser støvlerne på sin gambianske guldfugl Biri Biri, som "Nikkelaj" hentede til Danmark og B.1901 i 1972. Kurts kone, Kisser, var cafeteriabestyrer i B.1901 i en menneskealder fra 1967-90. Foto: Nordfoto/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Han ville få et hjertestop på stedet, hvis han stadig sad derude i sin stol i forhaven. Altid på observation og klar med en kvik bemærkning. Han ville se ud på noget, der engang var en almindelig fodboldbane, men nu er en tredjegenerations kunststofbane.

Førsteholdsspillerne anno 2004 er denne lettere regnfulde tirsdag i gang med de sidste forberedelser inden pokalkvartfinalen mod mægtige Brøndby IF i morgen. De bærer ikke det traditionelle blå- og hvidstribede klublogo, men marineblåt træningstøj med købstadens emblem - bjørnen - på brystet, og de hedder hverken Hans Ewald, Morten Olsen eller Biri Biri.

Tiderne er skiftet - selv i Nykøbing Falster - fra dengang Kurt »Nikkelaj« Nielsen af tre omgange regerede i Kohaven på B.1901s anlæg. Etternes førstehold hedder i dag Nykøbing Falster Alliancen, en overbygning med bysbørnene fra B.1921 - eller de blå fra den anden side af skoven, som de kaldtes dengang de stribede fra Falster kunne tillade sig at hovere på baggrund af prangende resultater på fodboldbanen. Det præsterede etterne i guldalderperioden fra årene lige før 1. verdenskrig til og med slutningen af tyverne, hvor det blev til flere provinsmesterskaber. Lignende tider og succeser kom først igen, da klubben fra byen ved Guldborgsund engagerede skovserdrengen »Nikkelaj« som træner i 1961. En trænerlegende. En stor personlighed i dobbelt forstand. En egenrådighed stædig starut, hvilket de hurtigt erfarede ude i Kohaven.»Vi var lidt lorne, da han foreslog en træningstur til Mallorca som optakt til sæsonen. Det havde vi ikke prøvet før. Det var jo professionelle tilstande. Men inden vi i bestyrelsen fik besked om ideen, havde han allerede bestilt rejsen og arrangeret træningskampene, så vi tog af sted,« fortæller Erik Samson, der var formand i B.1901 i perioden 1959-75.

»Det var måden, han gjorde det på. Men vi rykkede op i 1. division i '62. Der var dog mange hernede, der havde svært ved at snuppe Kurts specielle facon. Plusserne var dog flere end minusserne, da vi skulle finde en ny træner til sæsonen i '67.«

»Nikkelaj« kom dermed tilbage til Nykøbing efter et par sæsoner i Frederikshavn. Denne gang sammen med konen Kisser og de skulle i fællesskab også drive cafeteriet i klubhuset. De flyttede ind i den nye funktionærbolig ved siden af, og det var herfra, at »Nikkelaj« havde det store overblik - selv i de perioder, hvor han var tilknyttet som træner andetsteds.

»Han afholdt disse torsdagsmøder forud for søndagens kampe, der var helt exceptionelle. De var hylende morsomme at overvære, så spillerne blev tryllebundet. Tillige var han et varmt menneske,« siger den gamle formand Erik Samson. Kurt var i stand til at skabe et sammenhold uden lige. Som da han fik B.1901s førsteholdsspillere til at bruge hver en weekend i vinteren 1968 på at agere skovhuggere. De ville have en sauna, og så kunne de ligeså godt lave en selv, når nu klubben ikke havde mange penge til det formål.Frits Ahlstrøm, der for nuværende er pressechef i det europæiske fodboldforbund UEFA, lysner op i sin tale, når snakken omhandler legenden: »Jeg betragter Kurt »Nikkelaj« Nielsen som en af de største klubtrænere i dansk fodbold nogensinde. Han kunne skabe en samhørighed. Spillerne elskede ham simpelthen. De var måske ikke altid enige med ham omkring de taktiske dispositioner, men de gik igennem ild og vand for ham. Fordi de vidste, at han ville gå igennem ild og vand for dem. En usædvanlig personlighed, som jeg havde mange sjove oplevelser med,« siger fodboldnostalgikeren Frits Ahlstrøm.

»Jeg snakkede med ham på et tidspunkt forud for B.1901s UEFA Cup-kamp mod Hertha Berlin i 1970, hvor de netop havde opsat et nyt lysanlæg på stadionet dernede. Hvordan går det med det, spurgte jeg. Hvortil »Nikkelaj« svarede: Det er helt fantastisk. Muldvarpene er kommet op med solbriller lige siden, vi tændte det,« fortæller Ahlstrøm.

»Det var Kurt i en nøddeskal. Han var tillige en mester i at spotte talenter rundt om i verden. På et tidspunkt havde han en spiller fra Gambia og Grønland boende i klubhuset. Der var bare et problem hver eneste dag, som han formulerede det. Der var enten for varmt eller for koldt. Han kunne ikke tilfredsstille dem begge,« fortsætter Ahlstrøm.

Den omtalte gambianer er naturligvis Biri Biri. Den første neger og blot anden udlænding, der deltog i en dansk pokalfinale. Det skete i 1973, hvor han, Kurt og de øvrige ettere lidt ufortjent tabte til Randers Freja med 2-0. I Berlingske Tidende stod der dengang: »B.1901 havde 75-80% af spillet, men jyderne forstod at udnytte hullerne i B.1901s forsvar. Biri Biri havde to kæmpechancer, der kun var millimeter fra at give mål.«

Alligevel en af de største sportslige succeser som »Nikkelaj« havde med de stribede fra Falster.Året forinden havde B.1901 sagt farvel til den største spiller i klubbens historie. Den nuværende træner for landsholdet, Morten Olsen, søgte nye udfordringer i belgiske Cercle Brügge. Han blev dog genforenet med »Nikkelaj«, da skovserdrengen blev landstræner i 1975.

»En fantastisk træner. Han ville spille underholdende fodbold og var utrolig god til at ryste et hold sammen. Det var naturligvis en anden tid, og der var ikke samme krav som nu. Men han var selv tidligere landsholdsspiller og professionel i Frankrig, så han vidste, hvad der skulle til,« siger Morten Olsen, der medgiver at han selv langtfra er samme type som »Nikkelaj«, men har den dybeste respekt for mennesket Kurt Nielsen.

»Nikkelaj« stoppede som landstræner i 1979, hvor han blev afløst af Sepp Piontek. Han tog sin sidste tørn i B.1901 i 1981, men måtte hurtigt kapitulere på grund af problemer med astma.

»Nikkelaj« afgik ved døden i juli 1986 i en alder af 61 år. Måneden senere spillede Danmark All Stars (tidligere landsholdsspillere) mod B.1901s pokalfinalehold fra 1973 i en mindekamp i Nykøbing Falster Idrætspark og overskuddet gik til Kurt Nielsens mindefond, der uddeler en mindepokal ved hver generalforsamling i B.1901. Pokalen står lige under billedet med gavflaben Kurt. »Nikkelaj« våger nemlig stadig over klubben ude i Kohaven.

Kunne han være tilstede i morgen, når træner Laudrup, Kamper og de øvrige Brøndby-spillere tager et smut til pokalbrag i byen ved Guldborgsund, ville »Nikkelaj«være det. Også selvom førsteholdet i dette årtusinde spiller i marineblåt og hedder Nykøbing Falster Alliancen.