NFL indgår milliardforlig om hovedskader

Billeder fra Super Bowl 2015. En kamp, som New England Patriots vandt over Seattle Seahawks.
Læs mere
Fold sammen

NFL og omkring 5.000 tidligere spillere i den amerikanske fodboldliga er blevet enige om et forlig, der sikrer idrætsudøverne et milliardbeløb i erstatning. Det skriver Reuters.

Lidt under syv milliarder kroner sætter NFL af til spillere, der i de næste 65 år får varige mén af hovedskader.

Det var 5.000 tidligere spillere, der havde lagt sag an, fordi de mener, at NFL med vilje har undladt at oplyse om de potentielle farer i forbindelse med hjernerystelser. Dem og andre slags skader er der mange af i den til tider brutale sport.

Derfor søgte de økonomisk kompensation - både for nu, altså til de spillere, der ikke længere er i ligaen, men også til dem, der på sigt risikerer at få en slem hovedskade.

En dommer i Philadelphia har nu blåstemplet forliget. Med andre ord vil det sige, at den enkelte spiller kan få over 30 millioner kroner i erstatning. Beløbets størrelse afhænger af omfanget af hovedskaden.

Spillerne bærer hjelme i amerikansk fodbold, men de buldrer ind i hinanden og må for eksempel gerne tackle i hovedhøjde med skulderen først. Det medfører relativt ofte voldsomme hovedskader.

Problemet har fået stor opmærksomhed over de seneste år, mens NFL gør alt, hvad det kan for at komme det til livs ved at ændre reglerne, straffe voldsomme tacklinger hårdere eller udvikle nye og bedre hjelme for at højne sikkerheden. Dilemmaet for NFL er, at underholdningsværdien i spillet helst ikke skal forringes.

Den nu tidligere linebacker Chris Borland stoppede for nylig sin aktive karriere i en alder af blot 24 år alene fordi, at han frygter konsekvenserne, der kan være ved en slem hovedskade.

Han har sagt farvel til rigdom og økonomisk uafhængighed til fordel for egen sikkerhed, og det har fået amerikanerne til at spærre øjnene op.