Netspil skaber flere ludomaner

Center for Ludomani efterlyser strammere regler for internetspil.

Center for Ludomani efterlyser strammere regler for internetspil. Modelfoto: Magnus Møller Fold sammen
Læs mere

Nu kan konsekvenserne af det stor spiludbud på nettet for alvor ses. En foreløbig opgørelse fra Center for Ludomani fra 1. januar til 1. september 2006 viser, at der er kommet 540 nye klienter i behandling, og af disse har 22 procent problemer med spil på nettet.

Til sammenligning var der kun 455 nye klienter i hele 2003, hvor kun fire procent havde problemer med spil på net. Det skriver morgenavisen 24timer.

Lederen af Center for Ludomani, Michael Bay Jørsel, forventer, at antallet af nye klienter i 2006 når at runde 700 og dermed bliver rekord stort.

»Vi kan nu for alvor se den tendens, som vi i flere år har frygtet. Det store udbud af spil på nettet skaber flere ludomaner,« forklarer han til morgenavisen 24timer.

Det er især poker og såkaldte hurtige spil, som danskere bliver afhængige af på nettet. Udenlanske spilleoperatører som Ladbrokes og Bet24 har store reklamefremstød i både dagblade og på tv, hvor danskere lokkes med idoldyrkelse af kendte pokerspillere og store gevinstsummer.

Michael Bay Jørsel efterlyser mere restriktive regler på området.

»Det ville være fint, hvis spilleselskaberne eksempelvis ville indføre popup-ikoner, når en spiller har været på i et vis antal timer eller sætte grænser på, hvor meget der kan spilles for hver dag. Lige nu mangler der et etisk kodeks,« siger han.

Hos Danske Spil, som har monopol på spil herhjemme, kan man fra hjemmecomputeren spille Oddset og skrabespil for op til 15.000 kroner om måneden. Informationschef Thomas Rørsig mener dog ikke, at Danske Spil kan klandres for det stigende antal netludomaner.

»Selvfølgelig er det et problem, at der er spillere, som ikke kan styre deres forbrug. Men vi er som det eneste spilleselskab under opsyn og underlagt de danske regler,« siger han og tilføjer:

»Til gengæld mener jeg, at blikket bør vendes mod de udenlandske selskaber, der markedsfører sig ulovligt i Danmark og slet ikke er underlagt samme skrappe krav som os.«

Ladbrokes er med omkring 100.000 brugere en af de største spilleaktører i Danmark. Modsat Danske Spil udbyder det engelske spilleselskab poker på nettet.

Richard Funch, der er Ladbrokes danske talsmand, er åben over for at sætte yderligere informationskampagner i gang på nettet, hvis monopolet bliver brudt, og selskabet lovligt kan registreres i Danmark.

»Ligesom Carlsberg ikke bærer hele skylden for, at folk bliver alkoholikere, så har folk også selv et ansvar for, at deres spil på nettet ikke tager overhånd. Vi lever af spil på nettet og markedsfører det selvfølgelig. Men bliver vi lovliggjort i Danmark, så vil vi selvfølgelig følge de danske restriktioner,« siger han.

Michael Bay Jørsel ser gerne, at flere udenlandske selskaber får licens i Danmark.

»Så vil det være nemmere at kontrollere spiludbyderne, ligesom de vil kunne betale til staten og dermed behandlingen af ludomaner,« forklarer han til morgenavisen 24timer.Kilde: 24timer