Nerverne fældede Sergio Garcia

I en af British Open-historiens mest dramatiske afslutninger tabte Sergio Garcia i playoff til ireren Padraig Harrington, som i årevis var Thomas Bjørns værste konkurrent. Europa fik sin første majorvinder i otte år.

Padraig Harrington fra Irland slipper følelserne løs, da hans sejr i British Open er en realitet. Foto: David Moir Fold sammen
Læs mere

For otte år siden lagde Carnoustie-banen græs til en af de største dramaer i moderne golfhistorie. Det var dengang Jean van de Velde smed British Open-trofæet væk i det, der siden er kendt som verdens dyreste fodbad. Franskmanden førte med tre slag før sidste hul, men skød bolden i de mærkeligste retninger - herunder i åen foran tusindvis af mennesker på 18. green og millioner af måbende seere rundt om i verden.

Afslutningen af British Open i aftes kan meget vel få en lignende plads i historiebøgerne. Spanieren Sergio Garcia havde tre dage i træk spillet fremragende golf, men da det hele skulle afgøres på de sidste huller, så stod nerverne ikke mål med intentionerne hos den sympatiske 27-årige spanier.

Dagen igennem missede Garcia vigtige slag, som han ugen igennem havde slået med millimeter præcision. I stedet rykkede den otte år ældre Padraig Harrington tættere på og overhalede til sidst Garcia med et slag inden sidste hul. Men da Harrington sendte sin bold to gange i åen på hul 18, troede de fleste, at Sergio Garcia trods alt ville trække sig sejrrigt ud af duellen og blive den første europæer til at vinde en majorturnering siden Paul Lawrie slog van de Velde i omspil efter fodbadet i 1999.

Men Garcias nerver holdt ikke, så han missede et putt for par og måtte i et dramatisk fire hullers omspil med Harrington. Her viste ireren sig som manden med de stærkeste nerver, og allerede på det første omspilshul gik han to slag forbi Garcia - en føring han aldrig smed.

Padraig Harrington kom på Europa Touren sammen med Thomas Bjørn tilbage i 1996. De første mange år konkurrerede de indbyrdes om at være den mest talentfulde spiller i et nyt kuld af Europa Tourspillere, som også omfattede Lee Westwood og Darren Clarke. Harrington kunne ikke afgøre sine turneringer og blev kendt som den evige toer - et prædikat han siden er sluppet af med efter masser af turneringssejre. I aftes, da det endelig gjaldt den største af alle sejre, slog han da også til og sendte sit sidste putt midt i hullet.

»Jeg overbeviste mig selv om hele ugen, at jeg ville vinde dette mesterskab. Så hvis jeg havde tabt, ville det gøre rigtigt ondt,« sagde Harrington mellem tårer og hulk, da han endelig kunne slippe følelserne løs som en sand mester.

I sit 37. forsøg på at vinde en majorturnering lykkedes det Harrington at blive den første irske vinder af British Open i 60 år.

Hvad de fleste glemte midt i sejrsrusen var, at inden Garcia og Harrington nåede til de fire hullers playoff, var en lille argentinsk knægt ved navn Andrés Romero tæt på at spolere de europæiske sejrsdrømme. Som dagen skred frem sænkede Romero ikke færre end ti birdies, og da han gik til 17. teested lå han i minus ni slag og førte med to slag ned til Garcia og den senere irske vinder. Men også Andrés Romero blev ramt af lampefeber og høvlede sin bold out of bounds på 17. hul. I alt tabte han tre slag på de to sidste huller og sluttede på en udelt tredjeplads bag de to europæere.