Når »mother power« slår »girl power«: Er hun Danmarks næste OL-medaljevinder?

Sara Slott Petersen viste allerede verdensklasse som ung løber, men efter hun er blevet mor, er der for alvor kommet fart i karrieren. Søndag vandt hun guld ved EM i 400 meters hækkeløb, og spørgsmålet er nu, om endnu en toppræstation kan give medalje ved OL om blot et par uger.

Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Sara Slott Petersen som 14-årig begyndte at gå til atletik, gik der ikke lang tid, før hendes store talent slog igennem og kunne veksles til en guldmedalje ved Ungdoms OL i 2003. Men det dertilhørende forventningspres sammen med flere skader tog noget af pusten de efterfølgende år.

Efter en pause i 2013 med et ganske andet fokus, som handlede om at blive mor, har hun imidlertid gjort et fantastisk comeback.

Sidste år blev hun nummer fire ved VM i 400 meter hæk med en tid på 54,20 sekunder, og denne søndag blev hun den første kvindelige europamester i dansk atletik nogensinde, da hun ved mesterskabet i Amsterdam lykkedes at løbe fra alle konkurrenter i 400 meter hæk med en tid på 55,12 sekunder.

En tiltrængt pause

Ifølge sportschefen for Dansk Atletik Forbund, Piotr Haczek, er der ingen tvivl om, at Sara Slott Petersen altid har haft et stort potentiale. Men han har som mange andre også bemærket det spring, hun har taget, efter hun er blevet mor.

Som tidligere atlet og dobbelt verdensmester i 4 x 400 meter har Piotr Haczek fulgt Sara Slott Petersens karriere fra sidelinjen i mange år.

»Tidligere havde hun flere problemer med skader, men da hun fik den pause, hvor hun blev mor, gik alle problemerne væk. Og efterfølgende har trænerne godt vidst, hvad de skulle gøre, for at skaderne ikke kom igen,« siger han.

En indsats på 110 procent

Siden 2006 har Sara Slott Petersen trænet med Mikkel Larsen, og deres gode og lange samarbejde er også en del af forklaringen på eliteløberens succes, lyder det fra sportschefen.

»Og så er hun meget fokuseret og dedikeret. Hvis hun gør noget, gør hun det 110 procent. Hun er en god rollemodel for de unge atleter,« siger Piotr Haczek.

Søndagens sejr blev dog ikke i første omgang oplevet som noget ekstraordinært af Sara Slott Petersen.

»Når man går ind som favorit, er der en følelse af, at man egentlig bare har gjort det, man skulle. Det er lidt sådan, jeg har haft det. Selvfølgelig er jeg vildt glad, men det er mere, når jeg oplever andre folks reaktioner, at det går op for mig, at det er noget ekstraordinært,« siger hun til Berlingske.

Da hun en time og 40 minutter inden løbet begyndte sin vanlige opvarmning, var hun langt fra sikker på, det var hendes dag. Kroppen var øm her og der, og det var med en følelse af utilstrækkelighed, hun forlod sin træner og gik med de andre løbere ind i det lokale, hvor de samledes inden løbet.

Hun er sig da også helt bevidst om, at det ikke var hendes bedste løb, men »det var godt nok«, som hun siger.

En finale i Rio de Janeiro

Nu er det store spørgsmål, om hun også kan løbe godt nok til kvalificere sig til finalen og måske hente endnu en medalje hjem ved OL i Rio de Janeiro i Brasilien til august. En udfordring, hun på sin hjemmeside kalder »projekt mor i OL-finalen«.

Flere medier har de seneste år beskrevet Sara Slott Petersens forunderlige evne til at forene familielivet med elitesporten. I et interview med Aarhus Stiftstidende sidste år lægger hun ikke skjul på, at sønnen Tobias har førsteprioritet, idet hun beskriver sig selv som mor, så atlet og dernæst studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen.

Da hun i november sidste år blev nomineret til kulturministerens idrætspris 2015 af Team Danmark var det også til dels med den begrundelse, at hun gør alt for at kombinere et godt familieliv med livet som international eliteatlet på højeste niveau. På sin hjemmeside kvitterede Sara Slott Petersen med en kommentar om, at hun var vanvittig stolt:

»For det har jo været målet hele tiden – nemlig at være et forbillede for, at elitesport ikke behøver at være total egocentreret, men at der også kan være plads til en familie.«

Alt kan ske i en finale i Rio

At den 29-årige mor rent faktisk ender i OL-finalen er meget sandsynligt, vurderer Piotr Haczek. For ham viser søndagens guldmedalje, at Sara Slott Petersen er i stand til at håndtere det store pres for at præstere. Til gengæld påpeger han, at hun var en hurtigere løber sidste år.

»Men min forventning er, at Sara kommer til finalen,« understreger han.

Ved finalen kæmper de bedste otte atleter om bronze-, sølv- og guldmedaljen. Og her kan alt ske ifølge sportschefen.

»Der handler det om, hvem der kan håndtere presset, og hvem kan holde et perfekt løb. Alle, der kommer til finalen, har en chance for at vinde,« siger han.

Ud over Sara Slott Petersen deltager den danske løber Stina Troest også ved OL i Brasilien. Ved weekendens EM i Amsterdam fik hun en 7. plads med tiden 56,34 sekunder.