Morten Olsen vs. landsholdet

Landstræner Morten Olsen skal stoppe sin »hvis og hvis«-retorik og koncentrere sig om at få Danmark med til EM. Lykkes det ikke, bør landstrænerjobbet være i fare.

Udtrykket hedder vist allermest korrekt »hvis og hvis, min røv er spids.« Det er ikke særlig skarpsindigt, men rummer alligevel den barnlige logik: At nu er det bare ved at være for meget snak og for lidt konsekvens. Ligegyldigt hvilke andre variationer, der findes, poppede rækken af de barnagtigt sammensatte ord op i erindringen, da landstræner Morten Olsen forleden udtog truppen til morgendagens testlandskamp mod Irland.

58-årige Morten Olsen indledte nemlig seancen i Fodboldens Hus i Brøndby med noget, der kun kan betragtes som en modoffensiv i kampen mod den skinbarlige virkelighed, som det danske landshold befinder sig i, hvad angår de seneste resultater, landsholdets nuværende status og holdets perspektiver videre frem i EM-kvalifikationsturneringen.

I stedet for blot at konstatere, at indsatsen og udbyttet i EM-kvalifikationskampene mod Spanien og Sverige ikke var okay på grund af udisciplinerede og tåbelige spilleraktioner, fremsatte Olsen hviser og hviser i et stort og ulideligt omfang.

»Som jeg har genset situationen, så skulle ham den ene svensker, der var inde i straffesparkfeltet, også have haft et rødt kort. Christian Poulsens udvisning var i orden, men der var ikke straffespark. Der var frispark til os. Og var der ikke blevet fløjtet for straffespark, havde vi heller ikke fået en mand ind på banen. Hvilket havde betydet et uafgjort resultat og et point mere til os. Jeg ved, det er mange hviser og hviser,« lød det blandt andet fra landstrænerens mund.

Alt imens mange tilstedeværende journalister satte tænkemaskinen i gang - for at forestille sig landstrænerens forskellige scenarier.

Selvom Morten Olsen hjertens gerne vil ændre det faktum, at Tomasson og Co. får svært ved at triumfere i gruppe F, står realiteterne ikke til diskussion. Niclas Jensen var delvist uheldig, men dummede sig mod Spanien. Christian Poulsen fik en sportslig »hjerneblødning« mod Sverige i Parken. Hvilket kostede dyrebart. Og naturligvis drejer ansvars-pilen i retning af Morten Olsen.

Olsen, der ellers oser langt væk af fodboldentusiasme, fodboldeufori og fodboldviden - sågar når scenen som i går er mandag formiddag på AGFs flotte anlæg i Fredensvang. Olsen, der fra nu af nøgternt bør erkende, at hans landstrænerjob står alvorligt på spil i efteråret.

Vi er blevet forvænte med at spille med de store i lille Fodbolddanmark. To slutrunder i træk uden dansk deltagelse går bare ikke. Vi lader os ikke spise af med søforklaringer, hypoteser, antagelser, modangreb eller »hvis og hvis, min røv er spids«-retorik.

Hvis Danmark taber til Irland i morgen, er det fuldstændig ligegyldigt, hvis ellers bare testopgøret fostrer nok optimisme og spillemæssig selvtillid.

Hvis Danmark derimod lider et nederlag i kvalifikationskampen i Sverige i starten af september, ser EM-drømmene fortsat kulsorte ud. Herefter er det relevant at lede efter årsagerne til den danske deroute. Og så peger pilen som sagt i sydgående retning. Mod Belgien. Der hvor landstræner Morten Olsen bor.