Mon ikke Eriksen spiller spansk til september?

Transfercirkusset har slået teltdugen ned i Premier League. Forestillingen er begyndt. Og Christian Eriksen er med i manegen. Endnu da.

Da det engelske transfervindue lukkede torsdag, blev det klart, at Christian Eriksen ikke skifter fra Tottenham til en anden Premier League-klub. Men det betyder ikke, at han ikke stadig kan nå at blive præsenteret som ny spiller i en klub på kontinentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dylan Martinez

Ah, endelig lidt tilbagelænet Premier League-ro foran skærmen i slipstrømmen på transfervinduets klapren helt op til stormstyrkens kulmination ved deadline kl. 17 engelsk tid torsdag. Rygtestrømmens børsagtige hysteri lige før lukketid kan tage pusten fra selv den mest inkarnerede klubtilhænger, fordi ingen ved, hvordan holdet ser ud, om man er købt eller solgt, før haspen i vinduet sætter en stopper for det hele.

I år i prisværdig god tid, som det britiske marked har indført for at undgå handler på tværs af klubberne, når først ligaen er gået i gang, så vi nogenlunde kan regne med holdopstillingernes validitet fra første runde. Og så alligevel ikke. For der er stadig åbent den anden vej. For salg ud af klubben og over til kontinentet til ind i september.

Så nej, Christian Eriksen i Tottenham resten af sæsonen er så langtfra en done deal. Og lige netop dén transferhistorie har kostet elektronisk spalteplads i både engelske, spanske og især danske netmedier i månedsvis. Eneste bidrag fra hovedpersonen selv skal vi helt tilbage til begyndelsen af juni – et par dage efter hans tabte Champions League-finale med Tottenham til Liverpool – for at finde. Landsholdstieren tjekkede ind på Hotel Marienlyst i Helsingør før to EM-kvalifikationskampe og lagde den forventede madding ud med udtalelsen:

»Jeg føler, jeg er på et punkt i min karriere, hvor jeg måske gerne vil prøve noget nyt. Men igen, jeg har den dybeste respekt for alt, hvad der er sket i Tottenham, og det vil heller ikke være noget negativt at blive i klubben. Jeg håber, der kommer en afklaring i løbet af sommeren. Det er planen.«

Rundhyl i medieverdenen

Derfra tog spekulationerne yderligere fart – de har i forvejen ligget omkring hastighedsgrænsen – fordi Eriksens kontrakt udløber om et år, og hvis Tottenham skulle tjene en halv eller hel milliardskilling på ham, var sommervinduet sidste udkald.

Men udtalelsens rundhyl i den ganske internationale sportsmedieverden tog til i styrke, som den slags har for vane. Og det er i øvrigt selve grunden til, at fodboldspillere er ekstremt tilbageholdende og påpasselige med at forholde sig offentligt til kontraktforhold, fordi steppebrandens citatfaktor kan være selvdestruktiv. Medmindre de altså har en egeninteresse i at lægge en luns ud til markedskræfternes mediemultiplikation, og det havde Christian Eriksen helt åbenlyst den junidag i Helsingør. Han åbnede selv ballet, alt imens hans agentteam naturligvis arbejdede på de indre linjer i samme ærinde.

Længe har spanske rygter cirkuleret omkring Eriksens navn. Barcelonas termometer gik fra interesseret til kølig, Real Madrids har on and off ligget omkring købstemperaturer, men i konstant højere varmegrader oppe omkring Manchester og Uniteds playmaker Paul Pogba, som ligner dobbelt op på prisen i forhold til Eriksen. Manchester United meldte sig så selv i rygtekoret og pengepungen rettet mod Christian Eriksen. Som eventuel erstatning for Pogba.

Den udgang lukkede transfervinduet behændigt muligheden for torsdag aften. Odds var lige op til deadline styrtdykket på et Eriksen-skifte til Manchester United hos de engelske bookmakere.

It's the economy, stupid

Og hvorfor i alverden skulle Christian Eriksen også rykke til Manchester United? Klubben spiller end ikke Champions League i den nye sæson, har sejlet spillemæssigt i årevis, nu også med en uerfaren og langtfra gennemtestet manager i skikkelse af Ole Gunnar Solskjær.

Christian Eriksen er glad for at bo i London. Tottenham mangler nok titlerne, men de nåede trods alt Champions League-finalen i år, presser momentvis de to topbejlere til titlen, Liverpool og Manchester City, og har en populær og vellidt træner i Mauricio Pochettino.

Nå jo: the economy, stupid.

Såmænd, taltryllekunstnerne, der formidler den slags til mediebrug, agenter, klubledelser og spillere selv, der holder af at tale markedsværdier op, mente at vide, at Christian Eriksen kunne komme helt op i nærheden af Pogbas årsløn på 120 millioner kroner i Manchester United. Godt og vel en tredobling af hans nuværende hyre i Tottenham. Gangbar grund. Efter sigende har Spurs undervejs i processen tilbudt Eriksen omkring de 75 millioner kroner i en kontraktforlængelse, før han meddelte sine planer i juni.

Oppe i Manchester harcelerer United-fansene i øvrigt over, at de ikke har fået mere kvalitet ind i løbet af transfervinduet. Jo, en god midterforsvarer og engelsk landsholdsspiller i Harry Maguire fra Leicester. Til en pris, som fik de sociale medier til eksplodere i mistro. Den stående breaking-joke gik flere steder på, at det var Solskjær, der skulle være indkaldt til obligatorisk lægetjek for at gå med til at betale 650 millioner kroner for Maguire. Verdens dyreste forsvarsspiller nogensinde. De fik så næsten pengene ind igen ved at afhænde angriberen Romelu Lukaku til Inter for godt 550 millioner kort før transferdeadline.

Eriksen tripper i kongeklubkøen

Og måske venter der endnu flere millioner i United-kassen, hvis Real Madrid får held til at fiske Paul Pogba, inden august er omme. Hvis ikke tripper Christian Eriksen i kongeklubkøen. Eller måske hos Real-rivalerne Atlético, der ligeledes har været nævnt i sommerens løb. Juventus ligeså.

I hvert fald demonstrerede Tottenham-ledelsen plan A-handlekraft op til torsdagens deadline ved at leje den talentfulde argentinske midtbanespiller Giovani Lo Celso i Real Betis med en købsoption omkring den halve milliard. Som erstatning for eller konkurrent til Christian Eriksen.

Tottenham-fanbasens mest højlydte SoMe-skrighalse har for længst istemt den kritiske farvelsang til deres igennem seks år ellers gennemloyale og på papiret mest chanceskabende spiller med nummer 23 på ryggen. Det skulle være noget med hans attitude og et par brændte straffespark i sommerens opvarmningsturneringer. Sådan er mekanismerne også, når selv vellidte spillere er for udadgående.

Foreløbig er Christian Eriksen inde omkring holdet til sæsonpræmieren hjemme på The New Lane i aften mod oprykkerne fra Aston Villa.

Spørgsmålet er så, om han også er det, når vi rammer september. Bedste bud herfra må være, at han til den tid spiller spansk ...