Mit livs enkeltstart

Michael Rasmussen var lykkelig efter en tempokørsel, hvor han som ventet ikke kunne true specialisterne, men han beholdt den gule trøje. Derimod nægtede han at svare på spørgsmål om doping.

Michael Rasmussen overraskede på gårsdagens enkeltstart og kunne efterfølgende iklæde sig den gule førertrøje for 6. gang. Fold sammen
Læs mere

Meget kan man sige om Michael Rasmussen, hvilket der så sandelig også bliver gjort, men ikke skyggen af tvivl om, at vi her har vi at gøre med en mand, der er i stand til at abstrahere fra alle dopingbeskyldninger, for at holde sig totalt koncentreret og sætte fuldt fokus på det han nu engang er her for.

Tydeligvis demonstreret i går, hvor han med stor sikkerhed og præcision leverede en flot præstation i disciplinen, han ikke er bedst til, hvorfor han efter en hektisk enkeltstart, hvis første aktører kørte i øsende regn, men som endte med at solen brød frem, kunne lade sig iføre den gule førertrøje for sjette dag i træk.

Samtidigt tog han et klart standpunkt i de seneste dages doping relaterede begivenheder. "Jeg udtaler mig kun om løbet," lød det korte svar, da han på pressemødets første spørgsmål blev bedt om at uddybe, hvilket indtryk sagerne har gjort på ham.

Om han slipper så let vides ikke. I aftes oplyste den tyske TV-station ARD, der ikke længere sender live fra løbet, at "flere hold og ryttere kræver at Rasmussen forlader Touren." Dog var kun en navngiven kilde citeret, nemlig T-Mobile rytteren Marcus Burghardt.

Rasmussen gerne fortælle, at han er "meget overrasket over fortsat at være i den gule trøje."

Det er han bestemt ikke, fordi han var feltets bedste mand i kampen mod uret. Det var der imidlertid heller ingen, der havde forventet. Men fordi han profiterede på det forspring, han havde sikret sig i Alperne og undgik styrt og åbenlyse fejl, var en placering som nummer 11 tilstrækkeligt til at holde australieren Cadel Evans, der nu er nærmeste konkurrent i klassementet, et minut bag sig.

"Jeg kørte mit livs enkeltstart," sagde Rasmussen. "Det var en fordel, at vejrbetingelserne var bedre, da jeg blev sendt af sted, end da mine konkurrenter kørte, ligesom det gav mig ekstra motivation, at jeg kørte i den gule trøje. Den gav mig vinger".

Uden at bevæge sig helt op i skyerne er chancerne for at Rasmussen om en uge kan stige op på podiets allerhøjeste trin i Paris blevet større. Drømmen er rykket et skridt nærmere realiteternes verden.

Nu følger tre hårde etaper og kun en enkelt hviledag i Pyrenæerne. Det er her, at en mand, der netop har sin force på de mest vanskeligt tilgængelige bjerge, ikke alene kan kontrollere konkurrenterne, men også vil være i stand til at udbygge føringen.

På forhånd var bjergkongen dømt afsat som feltets førstemand i går, hvorfor al opmærksomhed var på forhåndsfavoritterne Andreas Klöden og Aleksandre Vinokourov. Lidt mindre på Evans og så en noget chauvinistisk fokusering på den franske mester Christophe Moreau, der imidlertid er en færdig mand i dette løb.

Som ventet taler vi nu om et nyt klassement. Ikke helt uventet at australske Evans, der ligesom Rasmussen har en fortid på mountainbike, nu er konkurrent nummer et. Der må være lagt op til nogle drabelige dueller de to imellem de kommende dage. Dueller som danskerne synes tvunget til at vinde, da der venter endnu en tempokørsel på lørdag.

Trods et styrt kørte Andreas Klöden også en fremragende enkeltstart, hvorfor tyskeren, der har været voldsomt plaget af eftervirkninger fra et tidligere styrt, nu melder sig ind på klassementet fjerdeplads.

Vinder i går blev en aldeles suveræn Aleksandre Vinokourov. Som holdkammerat Klöden har han været i vanskeligheder efter en tur i asfalten, men det synes at være fortid. I hvert fald var han i særklasse bedste mand, hvilket bragte ham op på det nye klassements niendeplads og kan i slutspillet vise sig at blive en farlig herre.

Team CSCs førsteudfordrer hedder fortsat Carlos Sastre på en samlet syvendeplads.